.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 03:33:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 BRD Turbina demontaż 2007 rok
PostNapisane: 28.lip.2015 14:10:42 
Użytkownik

Witam kolegów autko nagle wpadło w tryb awaryjny podczas jazdy zaświeciła sie kontrolka świec żarowych i check engine żółty i dojechałem do domu.
Dziś rano sprawdziłem błędy P0299 oraz P0402 egr czyli nie pompuje jak należy i odpalam autko a tu nagle po 20sek świergot jak gwozdzie w puszcze czyli się rozsypała turbawa najwyraźniej pod samym domem.

Dziś zabrałem się za demontaż DPF zdemontowany i już wszytko wiadomo ukręciła się ośka strona ciepła lata jak chce olej poszedł do intercoolera.
Proszę o pomoc jak odkręcić te 3 śruby od turba do kolektora tam brak dostępu .
Jaki macie sposób na odkręcenie.
Odkręcacie gruszkę od turba lub coś od spodu bo są z tego co widziałem są 3 śruby i każda w takim miejscu że :(
Chyba że jakiś specjalny klucz ?

Pomocy bo nie mam pojęcia jak to odkręcić.

Tytuł: Re: A4 BRD Turbina demontaż 2007 rok
PostNapisane: 28.lip.2015 15:13:13 
Użytkownik

Auto: AFN, BPP, BDN
Zdejmij z całym kolektorem

PostNapisane: 28.lip.2015 17:25:22 
Użytkownik

A do śrub kolektora jest dojście? chyba też lipne czy jak ? też myślałem że z nim ale ciężko będzie chyba od spodu też mega mało miejsca.

PostNapisane: 28.lip.2015 22:10:13 
Użytkownik

Udało się ją wymontować teraz kolejne pytanie w brd mam 2 intercoolery z lewej i prawej zalane oba olejem Sad
1.Wypadałoby je przeczyścić macie jakiś sposób? jak tak to jaki i jak je zdemontować Sad

2.Drugie pytanie olej i filtry do wymiany silnik płukać płukanką czy nie ? Jak tak to bez turbiny bo płukać z nową bez sensu tylko problem z zaślepieniem smarowania turbiny jak to zrobić? i bez wydechu

3.Co z egr-em i koletorem dolotowym też czyścicie? jak olej poszedł w intercollery?

4.Dpf wyciągnięty może od razu się go pozbyć? jak tak to jak najlepiej pusta puszka i wyłączyć wypalanie w sofcie czy rurkę wspawać czy wogóle nie ruszać.

PostNapisane: 01.sie.2015 18:35:54 
Użytkownik

Nowa turbina już w aucie ale jest problem dpf aut a turbina pięknie sie zbiera ale ma niepokojący świst ale dobra niech śwista w borze alh tez mi śwista ale ta ma po regeneracji świst i oprócz tego przy 2500 obrotów pisk jakby pasek klinowy i wygląda to na to że to turbawa.
Jak odepnę wężyk podciśnienia od gruszki turbiny to jest delikatny świst ale nie ma już tego paska klinowego więc raczej żadna rolka itp a spaliny też odpadają bo po odpięciu jest cisza.
Więc tylko od strony zimnej nieszczelność jak co bo teraz słabiej pompuje po odpięciu wężyka albo w samej turbawie coś nie tak :(

Strefa czasowa: UTC + 1