Marcin4x4 napisał(a):
jakby kat był zapchany to byś czuł duże drgania motoru, ogólny wzrost hałasu i spadek kultury pracy, po za tym 50km to chyba trochę za dużo... no i katalizator chyba prędzej się wypali niż zapcha (to tylko moje zdanie).
Czytałem, że zapchany katalizator może powodować taki spadek mocy w moim przypadku to jest około 30%. Chociaż faktycznie dziwne jest, że wydech pracuje cicho, ale mam to auto od niedawna, więc nie potrafię ocenić czy mogło by być ciszej. Na kulturę pracy też nie mogę narzekać.
Marcin4x4 napisał(a):
VCD's albo autocom i masz wszystkie odpowiedzi, od ilości powietrza (czyli sugerowana przepływa) po przez paliwo do lewizny którą może odwalać turbo, może masz gdzieś poprostu nieszczelność.
Oczywiście auto trafi do warsztatu, tylko wcześniej chciałem się zorientować co może być przyczyną.
Marcin4x4 napisał(a):
Spadek mocy podejrzewam jest większy, ta firma i tak wypluwa zbyt ładne często zawyżone kreski które ni jak miały się do realiów. No i trochę dziwne że chłopaki Ci nic nie zasugerowali.... podjedź może do tune up'u... to też mechanicy
VTech ma hamownie 4x4, chyba jedyną w okolicy. Nie wnikam w to czy na wykresach dają 5KM czy 10KM więcej, chodziło mi tylko o sprawdzenie kondycji mojego auta, jeśli hamownia mówi, że brakuje 50KM to na pewno jest coś na rzeczy. Odnośnie sugestii z VTechu to sugerowali straty na napędach, czyli tylny most i torsen. No i oczywiście standardowo filtr powietrza, świece, cewki, przepływomierz, wydech, kompresja silnika.