.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 12:57:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy po wymianie przewodu odp. skrz. korb. AEB a4 b5
PostNapisane: 27.sty.2016 23:14:32 
Użytkownik

Auto: A4 5 1.8T AEB
Witam wszystkich.
Zacznę od początku występowania problemu. Konretnie ostatnio autko chodziło dziwnie na gazie. Szarpało i nie przyśpieszało w dolnym zakresie obrotów. Po diagnostyce gazownika okazało się że coś się dzieje w 3 cylindrze. Sam już doszedłem do tego że dziurawy był przewód odpowietrzenia skrzyni korbowej który wchodzi do kolektora dolotowego właśnie przy 3 cylindrze. Zamówiłem w ASO nowy przewód trójnik opaski i oring do plastikowego przewodu wchodzącego do "silnika"? :D Zaworek zostawiłem bo był sprawny i w sumie już był wymieniany bo data jego produkcji to 2001 rok a autko mam z 97. :D Poskładałem wszystko i autko chodzi równo na gazie i na benzynie, jednak trochę obroty były za niskie. Zaadaptowałem przepustnice, piszę że Adapt. OK no i skasowałem błąd 00561 - mixture adaptation 14-10 - adaptation limit (add) exceeded - intermittent. Po tym zabiegu autko ładnie trzyma obroty i ładnie przyśpiesza, ale tylko do granicy 2500 obr. po przekroczeniu tylu obr auto dostaje nagłego zamulenia, gorzej wkręca się na obroty i do tego przyśpiesza delikatnie "falując". Po przekroczeniu 5000 tyś obr autko przestaje Przyśpieszać. O dziwo na gazie jest lepiej. Miałem już kiedyś podbne akcje ale jakoś mu samo to przeszło, przynajmniej tak myślałem, a naprawdę to myślę że ta dziurka w tym przewodzie się zrobiła i dlatego objaw ustąpił. Nie wiem czy myślę dobrze :). Proszę o pomoc i rady. Jeżeli ktoś zaproponuje mi zrobienie logów to prosze o info jakie grupy zlogować najlepiej bo różnie ludzie piszą. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1