.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 23:35:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B6 2.0 FSI. Wypadanie zapłonu. Sam gaśnie silnik.
PostNapisane: 14.maja.2016 19:17:58 
Użytkownik

Witam serdecznie.

Mam nadzieję, że znajdzie się znawca od silników FSI. Mianowicie moja niunia a4 b6 2.0 FSI 150 km silnik AWA od jakiegoś czasu choruje. Tak jak każdy z Was dbam o nią cały czas.

Problem zaczął się jakoś w w sierpniu, kiedy to pierwszy raz zapaliła mi się kontrolka EPC I zgasł silnik w upale po skończonym korku w 35 stopniowym upale. Potem do grudnia chodziła normalnie, czasem były małe szarpniecia bardzo rzadko. No i się zaczęły problemy z wypadanie zapłonu, wymieniłem świece i i cewki. Dalej co jakiś czas było wypadanie zapłonu. Nie było reguły. Dwa tyg bez problemów jeden dzień szarpania. Przebywanie. Jazda co jakiś czas na 3 cylindrach. Raz dobrze raz źle. W lutym wymiana, rozrządu całego kompletnego jak i łańcucha z tyłu. Sprawdzenie wtryskow. Wszystkie podają dobrze wartości okej.

Przed ostatnim weekendem jechałem z Holandii do Polski i tuż przed celem padła pompa paliwa. Wymieniłem. I ponownie sprawdziłem wtryski bo jest nadal przerywanie. Wszystko Ok.

No i wczoraj wracając z Polski do Holandii autko pokazało co potrafi. Jechaliśmy od dwóch godzin w korku w 30 stopniowym upale. Nagle zapaliła się kontrolka EPC I auto zgaslo. Odrazu odpalilo. Za chwilę to samo. Stanąłem. Przewodu były popuchniete. Otpowietrzylem i chwilę poczekałem. Do celu miałem 300 km. Przez całą drogę co jakiś czas wyłączalo mi silnik ale po jednym lub dwóch zakreceniach odpalal. Z tym że działo się to bardzo często. Deze Dojechałem jakoś i dałem odpocząć audi. No i przy tym cały czas szarpania.

Dzisiaj rano postanowiłem się przejechać tylko do sklepu. No i stwierdziłem że na zimnym silniku chodzi jak marzenie.

Liczę na Waszą pomoc bo szkoda mi się jej pozbywać. Pierwszy raz mnie zawiodła więc można wybaczyć.

Tytuł: Re: Audi A4 B6 2.0 FSI. Wypadanie zapłonu. Sam gaśnie silnik
PostNapisane: 14.maja.2016 19:24:55 
Użytkownik

Auto: A8 V8 Manual Quattro.
Jakie błedy na silniku?

PostNapisane: 14.maja.2016 19:32:04 
Użytkownik

Jak do tej pory cały czas wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze i nieszczelności w układzie ssącym. Od grudnia te dwa błędy. Jutro będzie znajomy z kompem. Zobaczymy co nowego jest po tej trasie.

Ta nieszczelności na 99 % jest gdzieś na odmie. Czekam na nową.

PostNapisane: 14.maja.2016 21:26:28 
Użytkownik

Auto: A8 V8 Manual Quattro.
od lewizny może gasnać

PostNapisane: 16.maja.2016 09:43:25 
Użytkownik

Auto: TT 8N 1.8T AUQ 180KM
tez zgadzam sie na moźiwosc lewiznym a jak sprawdzales wtryski?

Była TT 8N coupe 1.8T AUQ 180km
Jest Bora 1.9 TDI AGR+ 127@278

PostNapisane: 16.maja.2016 09:47:18 
Użytkownik

Były wyciągane. Sprawdzane mechanicznie czy działają. Jak i komputerowo. W weekend ściągamy głowice. Sprawdzać będziemy tłoki, zawory i popychacze. Wymienię odme. Chodź ta nieszczelności może być też na zaworach jak nietrzymaja. Także w niedzielę będzie wszystko wiadomo. Gdzie tkwi problem

PostNapisane: 11.cze.2017 07:50:16 
Użytkownik

Witam ,znamy rozwiązanie tego problemu? W mojej dzieje się tak samo, co prawda nie gaśnie ale przerywa na wolnych obrotach i podczas jazdy. Błędy: wypadanie na cylindrach różnie, dolot powietrza. Świece nowe ,cewki sprawdzone, wtryski sprawdzone, zawory wyczyszczone ,rozrząd sprawdzony, czujniki wału i wałków sprawdzone. Dodam że walczyło już przy niej kilku szpeców którzy rozwiązują dla mnie mnóstwo problemów, lecz w tym wypadku niestety do tej pory im sie nie udało.

U mnie błędy te same co w tym poście podobne objawy może jakaś podpowiedź?

PostNapisane: 11.cze.2017 07:50:23 
Użytkownik

Witam ,znamy rozwiązanie tego problemu? W mojej dzieje się tak samo, co prawda nie gaśnie ale przerywa na wolnych obrotach i podczas jazdy. Błędy: wypadanie na cylindrach różnie, dolot powietrza. Świece nowe ,cewki sprawdzone, wtryski sprawdzone, zawory wyczyszczone ,rozrząd sprawdzony, czujniki wału i wałków sprawdzone. Dodam że walczyło już przy niej kilku szpeców którzy rozwiązują dla mnie mnóstwo problemów, lecz w tym wypadku niestety do tej pory im sie nie udało.

U mnie błędy te same co w tym poście podobne objawy może jakaś podpowiedź?

PostNapisane: 14.cze.2017 18:10:40 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Rozbierz odmę i sprawdź szczelność membrany.

PostNapisane: 22.sie.2017 00:42:27 
Użytkownik

Witam. Wiec wkoncu konkrenty mechanik zajal sie moja niunia. Wypadanie zaplanu jak i niedawne objawy z tym zwiazane czyli trzesienie buda i klekotanie przy odpalaniu jest spowodowane uszkodzonym wariatorem. Auto do tej pory jest u mechanika, poszukawiana jest dalej nieszczelnosc w dolocie. Za trzy dni odbieram moj skarb i bede eiedziec wszystko. Ogolnie juz wymieniem; wtryski, rozrzady, odme, przeplywke, swiece, cewki, i wszystkie uszczelki. Odezwe sie niedlugo. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1