Zapytałem już na forum C4 ale powielę tutaj bo to obszerniejsze forum. Chcę wymienić olej w automacie w Audi 100 C4 . Obecnie w skrzyni jest jakiś malinowy (nie wiem jaki ). Na wielu forach piszą , że ta skrzynia jeździ na Dextron 2 i mogę lać np Mobil ATF 220 malinowy. Ale mam kolejny dylemat
W Elsa stoi :
- for vehicles from 07.95 > only VW-ATF with Part N G 052 162 (colour : transparent/yellow) may be used and it is not permitted to use additives
- for vehicles > 06.95 remaining stock of ATF Dextron may be used up. Thereafter also use ATF with Part N G 052 162 (colour : transparent/yellow)
A w mojej setce jest niestety skrzynia CYS z A6C4. Powyżej pisze , że tylko N G 052 162 żółty a nie Dextron i co teraz ? :-? Z drugiej strony to co niby mogli zmienić w konstrukcji , że trzeba inny olej ? Na tym malinowym przejechała już sporo kilometrów (u mnie 20 tys a przedtem nie wiadomo) i chodzi prawidłowo. I czy malinowy zawsze oznacza Dextron 2 czy to może być jeszcze co innego ? Jako, że będę wymieniał statycznie (na 2 razy) to chyba lepiej nie mieszać żółtego z malinowym (cokolwiek to oznacza

).
Czy ktoś lał do A6C4 Dextron i jest Ok ?