Proszę o Waszą pomoc w ustaleniu przyczyn powtarzającej się awarii.
Podczas jazdy po mieście, gdy auto jest dobrze rozgrzane często zapala się kontrolka ciśnienia oleju ( na czerwono ). Czasem zapala się na chwilkę, czasem na trzy chwile i gaśnie. Najczęściej zdarza się to przy schodzeniu z obrotów, zwalnianiu itp. Ostatnio, doszedł kolejny problem- po przejechaniu jakiegoś dłuższego odcinka - ( obwodnica itp, z wyższą prędkością powyżej 100km- choć to pewnie nie reguła ) podczas schodzenia do niskich obrotów zaczyna trzęść całą budą i również wyskakuje wspomniana kontrolka oleju. Wcześniej się nie zdarzało aby razem z kontrolką trzęsło samochodem, teraz wydarza się to łącznie- ale po przejechaniu jak wspomniałem dłuższego odcinka z wyższą prędkością. Na poniedziałek jestem umówiony z mechanikiem na diagnozę i naprawę, niemniej niestety nie jest to jakiś znany mi człowiek, nigdy wcześniej u niego nic nie robiłem i zwyczajnie nie chcę zostać narżnięty na PLN. W dniu dzisiejszym udało mi się nagrać ( z pomocą mojej żony i aparatu oczywiście ) jak podczas takiego trzęsienia budą zachowuje się silnik.. i niestety coś rzempoli:) Budą trzęsie zarówno podczas jazdy jak i na postoju, na biegu i na luzie, przy czym po wciśnięciu sprzęgła bardziej to czuć ( nawet na pedale sprzęgła ) i słychać wyraźniej niepokojący hałas z silnika.
Podaję link do filmu na yt, najwyraźniej słychać owe rzempolenie około 0:13 :
https://www.youtube.com/watch?v=NpeQ3qNrhMk&feature=youtu.beSłówko o samochodzie:
A6 C5 3.0 ASN benzyna bez gazu, przebieg 298000km - mam ją już 7 rok i nigdy wcześniej nie miałem najmniejszych kłopotów aż do teraz
W ciągu ostatniego miesiąca w aucie wymieniłem:
- świece
- olej i filtr oleju
- czujnik cieczy chłodzącej
- czujnik poziomu oleju
- filtr powietrza
- i jeszcze kilka innych rzeczy, niemniej nie już w samym silniku.