.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 20:18:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 1.8T] Syczy na postoju i od 2000 obr.
PostNapisane: 24.lip.2016 15:48:09 
Użytkownik

Hej,

Mam takie pytanie odnośnie mojej A6 C5.

Po zakupie wszystko chodziło jakiś miesiąc cacy, potem zaczęło się szarpanie między 2, a 3 tyś obrotów, szczególnie w bardzo ciepłe dni.

Pierwszą diagnozą był lipny manual boost controller poprzedniego właściciela, który mógł puszczać powietrze i powodować overboost (nadal go nie wykluczam). Boosta zaślepiłem (nie miałem póki co jak wyciągnąć trójnika przy N75 bo musze zorganizować wężyk w to miejsce... oryginalny wężyk został przecięty żeby wsadzić trójnik i teraz jest za krótki), ale efekt nadal taki sam. No mniejsza o boosta teraz.

Gdy samochód zaczyna się dławić szczególnie przy jeździe pod górkę słychać bardzo głośne syczenie spod maski od strony kierowcy. Dziś stoję sobie na parkingu, okno otwarte, silnik chodzi i usłyszałem ten syk również na biegu jałowym Chyba wiem skąd dochodzi - załączam filmik na którym widać rurkę pod maską zapiętą na cybant do jakiegoś kolanka. Czy to jest element związany z dolotem/układem podciśnienia? Nie znam silników Audi, to mój pierwszy VAG stąd takie pytanie :) Czy jeśli powietrze tam ucieka to może to mieć wpływ na owe szarpanie? Jak słychać na fimie syk jest bardzo głośny. Ciężko mi ocenić czy ucieka dokładnie z tego łączenia, bo chodził wiatrak od chłodnicy i robił przeciąg pod maską, ale na pewno dochodzi z tych okolic...

https://www.youtube.com/watch?v=S-dpuqP_rLU

Dzięki!

Strefa czasowa: UTC + 1