Witam Was, w związku z ostatnimi problemami z DPF, jeden z mechaników stwierdził u mnie " że wtryski są na wykończeniu" i to wszystkie jeden po drugim diagnozował to w jakimś programie i wartości były 0.80 oraz powiedział mi jakie mogą być skutki uszkodzonych wtrysków, wypalone tłoki silnik do wyrzucenia) podał linka z dobrymi nowymi poprawionymi wtryskami w cenie 1100 zł za jedną sztukę, już prawie miałem się decydować ale chwilę się wstrzymałem. Auto miało DPF OFF i miało miec chip tuning a przed takim chipem dokładnie sprawdzają samochód, powiedziałem chłopakom w prost , że specjalista stwierdził że wtryski są na wykończeniu, Chłopaki sprawdzali również wartości na komputerze i powiedzieli że wtryski sa jak nowe, i że na pewno były już wymieniane ( auto ma 270 tys) wartości było w normie - nawet bardzo dobrej normie. w ostatnimi czasy zauważyłem ( nie wiem czy to było wcześniej) że w przedziale obrotów 1200- 1600 jak dodam gwałtownie gazu to obroty zafalują góra dół góra dół mniej więcej o 300 obrotów ( w aucie nie czuć żadnego szarpania ) samochód odpala za każdym razem, fakt czasem przez sekudnę tak jak by cięzko kręcił ale ten typ tak ma) nie dymi- ani na biało ani na czarno)
Koledzy , jak sprawdzić faktycznie wtryski, podobno jest jakiś niemiecki płyn gdzie zalewa się do wtrysków i jeździ ok 50 km non stop podobno jest drogi ale pięknie czyści wtryski) czy mam się zaczynać martwić ? szykuje mi się kilkutysięczny wydatek? Czym to falowanie może być spowodowane ? na obrotach 2 tys w gorę nie ma tego, zbliża mi się pewnie niedługo wymiana oleju w skrzyni chociaż nie szarpie - albo jestem przewrażliwiony troche inaczej zrzuca biegi tak jakby wyżej trzymała szczególnie z 3 na 4. Dziękuje za pomoc Pozdrawiam
|