.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 23:43:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Q7 3.0 TDI] Wtryki? przepustnica? falują obroty na dole
PostNapisane: 10.sie.2016 09:51:21 
Użytkownik

Witam Was, w związku z ostatnimi problemami z DPF, jeden z mechaników stwierdził u mnie " że wtryski są na wykończeniu" i to wszystkie jeden po drugim diagnozował to w jakimś programie i wartości były 0.80 oraz powiedział mi jakie mogą być skutki uszkodzonych wtrysków, wypalone tłoki silnik do wyrzucenia) podał linka z dobrymi nowymi poprawionymi wtryskami w cenie 1100 zł za jedną sztukę, już prawie miałem się decydować ale chwilę się wstrzymałem.
Auto miało DPF OFF i miało miec chip tuning a przed takim chipem dokładnie sprawdzają samochód, powiedziałem chłopakom w prost , że specjalista stwierdził że wtryski są na wykończeniu, Chłopaki sprawdzali również wartości na komputerze i powiedzieli że wtryski sa jak nowe, i że na pewno były już wymieniane ( auto ma 270 tys) wartości było w normie - nawet bardzo dobrej normie.
w ostatnimi czasy zauważyłem ( nie wiem czy to było wcześniej) że w przedziale obrotów 1200- 1600 jak dodam gwałtownie gazu to obroty zafalują góra dół góra dół mniej więcej o 300 obrotów ( w aucie nie czuć żadnego szarpania )
samochód odpala za każdym razem, fakt czasem przez sekudnę tak jak by cięzko kręcił ale ten typ tak ma) nie dymi- ani na biało ani na czarno)

Koledzy , jak sprawdzić faktycznie wtryski, podobno jest jakiś niemiecki płyn gdzie zalewa się do wtrysków i jeździ ok 50 km non stop podobno jest drogi ale pięknie czyści wtryski) czy mam się zaczynać martwić ? szykuje mi się kilkutysięczny wydatek?
Czym to falowanie może być spowodowane ? na obrotach 2 tys w gorę nie ma tego, zbliża mi się pewnie niedługo wymiana oleju w skrzyni chociaż nie szarpie - albo jestem przewrażliwiony troche inaczej zrzuca biegi tak jakby wyżej trzymała szczególnie z 3 na 4.
Dziękuje za pomoc Pozdrawiam

Tytuł: Re: [Q7 3.0 TDI] Wtryki? przepustnica? falują obroty na dole
PostNapisane: 10.sie.2016 10:05:22 
Użytkownik

Auto: A8, R8
w blokach pomiarowych sa wartości podaj je 72-77

Tytuł: Re: [Q7 3.0 TDI] Wtryki? przepustnica? falują obroty na dole
PostNapisane: 23.wrz.2016 14:05:35 
Użytkownik

Moze byc to wina konwertera. Mialem takie cos w a6 c6 3.0tdi. Ponoc prace konwertera mozna rowniez sprawdzic na komputerze. Mowisz, ze skrzynia cos dziwnie sie zachowuje, stawiam na to. Olej w skrzyni warto wymienic, mimo, ze jeszcze czas

Strefa czasowa: UTC + 1