witam ,od jakiegoś czasu strzela mi bezpiecznik nr 29 (30A ,układ regulacji silnika) audi a6 c5 2.8 ack
Błędy jakie wyskakują to :
17843 Przekaźnik pompy powietrza dodatkowego (J299) - zwarcie z masą, kod usterki P1435
17829 Elektrozawór wtrysku powietrza dodatkowego (N112) - zwarcie z masą, kod usterki P1421
17923 -Zawór N156 wielogardzielowego przełączania kolektora ssącego, zwarcie z masą
01247 dotyczy elektroazworu N80 od filtra z aktywnym weglem odpowiada on za oczyszczanie oparow paliwa
Problem pojawia się podczas gwałtownego przyspieszania,strzela bezpiecznik czasami przy 3 tys obrotów ,a najczęściej w okolicach 4 tys. Rzadko zdarza się tak ,że depnę nawet do odcięcia ,a bezpiecznik nie strzeli.Dodam ,że bezpiecznik przepala się tylko podczas jazdy ,na postoju mogę kręcić auto bardzo wysoko i bezpiecznik jest cały.może jakieś sugestie ?
auto stało u elektryka dwa razy po ponad 3 tygodnie który ma dobre opinie ,jednak twierdzi ,że problem jest bardzo ciężki do zdiagnozowania ,za każdym razem nie jest pewien czy problem rozwiązał i każe testować....niestety i tym razem bezpiecznik strzelił w drodze do domu
dodam ,że elektryk twierdzi ,że jeśli teraz strzeli(a tak się stało ) to trzeba będzie wymienić system zmiennych faz rozrządu.....
proszę o pomoc ,na czym się skupić ,może ktoś miał podobny problem ?dodam ,że od bardzo dawna dwie sondy lambda mi wywala ,jednak problem z powyższymi błędami pojawił się jakieś 2 miesiące temu.