.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 23:26:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kontrolka EPC. Diagnoza : przeskoczyl rozrzad S5 4,2 V8 2008
PostNapisane: 20.wrz.2016 21:28:02 
Użytkownik

Witam Forumowiczów.

Moje auto to Audi S5 4,2 manual 2008 175 tys. przebiegu .

Tydzien temu na trasie z Polski do Niemiec zapalila mi sié kontrolka EPC . Jechalem niemiecka autostrada z predkoscia ok 160 km/h . Auto nagle zaczelo sié dlawic , oslablo . Zjechalem na pierwszej stacji benzynowej . Wylaczylem silnik . Po chwili wlaczylem - kontrolka zgasla , a auto zachowywalo sié zupelnie normalnie .

Dwa dni temu zachcialo mi sié mierzenia prédkosci od 0-100 km/h . Jadác na dwójce - przy ok 110 km/h auto kolejny raz dostalo zadyszki - wlaczyla sié kontrolka EPC . Wylaczylem auto - udalo sié je normalnie odpalic , ale kontorlka EPC juz nie zgasla . Jezdzilem do dzis , a na piátek bylem umówiony z mechanikiem , zona tez ma termin rodzenia na piátek (bédé musial poszukac innego transportu) :) . Nie odczuwalem zadnych spadkow mocy . Auto nie dusilo sié , pomimo ze kontrolka EPC sié swiecila .

Wczoraj wyjechalem ze stacji napompowa© kola . Przy lekkim przyspieszeniu na dwójce - auto zaczélo sié dlawic - zgaslo - o dziwo towarzyszyl temu dzwiék , jakby naglego upuszczenia powietrza spod maski . Auto juz nie zapalilo . Zadzwonilem po lawete . Przyjechala po 20 minutach . Spróbowalismy je jeszcze raz odpalic - odpalilo , podusilo sié chwile i zgaslo . Pojechalo do mechanika .
Dzis diagnoza: przeskoczyl rozrzad , bledy na VAG-u blad polozenia walka rozrzadu na pierwszym i drugim rzédzie , wypadanie zaplonow na piéciu cylindrach. Za mojá namowá , mechanik kupil jeden nowy czujnik , jutro zamieni miejscami ze starymi , by miec pewnosc ,ze czujniki nie sa uszkodzone , choc dla mnie to watpliwa sprawa , by padly dwa jednoczesnie.
Jestem teraz w Holandii i nie mam wiekszego wyboru , a zastanawiam sié na zabraniem auta do polskiego , mechanika .

Czy macie Panstwo jakies sugestie ?

Pozdrawiam,

Tytuł: Re: Kontrolka EPC. Diagnoza : przeskoczyl rozrzad S5 4,2 V8
PostNapisane: 22.paź.2016 13:55:31 
Użytkownik

Witam Forumowiczów ponownie . Odkopujé temat . Dziś pojawiłem się raz jeszcze u mechanika , gdzie stoi moja S-ka . Udało się go odpalić za drugim razem . Szarpie silnikiem i głośno strzela w okolicach filtra powietrza cyklicznie co ok 2 sek.

Zczytaliśmy raz jeszcze błedy :

Błąd czujnika G40 oraz czujnika G28 ,

Do tego wypadanie zapłonów (błędy sporadyczne) na 3 cylindrach oraz kolejnych dwóch .

Mechanik mówi ,ze na 100 % przeskoczył rozrząd . Na różnych forach wyczytałem ,że wcale nie musi tak być . troche się obawiam trzymać tam auto , bo nie ma on zbyt dobrej opinii .

Może ktoś pomoże ?

Pozdrawiam

PostNapisane: 23.paź.2016 12:52:16 
Użytkownik

no nie wiem czy rozrząd przeskoczył, zwykle coś takiego kończy się remontem głowicy i auto z reguły nie odpali. Ja bym poszukał innego mechanika żeby on spojrzał. Na tą chwile nikt nie da jednoznacznej odpowiedzi to jak wróżenie z fusów. Niech wypowie się ktoś bardziej biegły czy uszkodzenie tych 2 czujników może dać takie objawy.

PostNapisane: 23.paź.2016 21:08:56 
Klubowicz

Mozliwe, że rozrząd przeskoczył. Mechanik odpala auto, brawo. Na Twoim miejscu szukalbym kogoś kumatego.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1