.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 23:56:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C4 2.8 AAH nie pali na 2 cylindrach
PostNapisane: 16.paź.2016 18:57:47 
Użytkownik

Auto: A6 C4 2.8 AAH
Witam wszystkich. Od dłuższego czasu mam problem z silnikiem 2.8 AAH. Przestał palić na 2 cylindrach pod prawą głowicą (Patrząc sprzed maski). Po sprawdzeniu cewek i wtrysków nic nie wyszło. Mechanik powiedział, że najprawdopodobniej podwiesiły się 2 zawory(samochód od 11 lat na gazie). Biorąc pod uwagę ogólnie zły stan silnika podjąłem decyzję o wymianie całego słupka. Stary miał strasznie duże przedmuchy, lał olej i brakowało mu mocy. Nowy przyjechał w bardzo ładnym stanie, przy okazji wymiany zrobiłem sprzęgło, poduszki silnika i kilka innych mniejszych napraw. No i ku mojej rozpaczy okazało się że po wymianie jest dokładnie ten sam problem. Te same 2 cylindry nie palą. Mechanicy sprawdzili sprężanie, iskry i wtryski. Wszystko wygląda w porządku. W poniedziałek spróbują się podpiąć pod komputer, jednak póki co nie mają czym. Końcówki im się nie zgadzają. Z jednej strony jak pomyślę nad tym ile kasy wydałem na marne to płakać się chce, z drugiej mam cały czas nadzieję że coś się wymyśli. Czy ktokolwiek z Was ma pomysł co się mogło stać?

Pozdrawiam,
Tomek

Tytuł: Re: A6 C4 2.8 AAH nie pali na 2 cylindrach
PostNapisane: 16.paź.2016 19:09:06 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Gaz sekwencja? Moim zdaniem mogą być uwalone dwa tranzystory w komputerze LPG, ten rozłączył trwale sygnał do dwóch wtryskiwaczy benzynowych.

Podłączenie do kompa nic im nie powie o problemie, ogólnie to jacyś "kowale", nie mechanicy.

Pamiętaj że tam dwa kable z cewek zapłonowych do świec powinny być skrzyżowane, zamienione (zgodnie z opisem na cewkach).

PostNapisane: 16.paź.2016 19:40:30 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź :) Faktycznie mechanicy beznadziejni, dlatego przekładkę zrobiłem już u innych. Ci niestety za to w ogóle nie zajmują się instalacjami LPG... Takie moje szczęście. Instalację mam sekwencyjną od KME. Miałem z nią problem tej zimy. Nie chciała załączać gazu. Czasem się udało, czasem nie.
Czyli jak się zabierać za to? Wymienić komputer LPG? Czy jest inne wyjście?

PostNapisane: 16.paź.2016 19:56:16 
Użytkownik

Najlepiej najpierw sprawdzić wkładając zworki we wtyczkę od sterownika LPG, w celu uruchomienia wtryskiwaczy PB. Jak wszystko ruszy, Szukaj centrali LPG. Najlepiej takiej samej: KME.

Obrazek

Mostkujesz:

szary z szaro-czarnym
żółty z żółto-czarnym
niebieski z niebiesko-czarnym
fioletowy z fioletowo-czarnym
zielony z zielono-czarnym
czerwony z czerwono-czarnym

PostNapisane: 16.paź.2016 20:20:57 
Użytkownik

I pomyśleć że pół roku szukania mogło się ograniczyć do parudziesięciu minut na forum... Wielkie dzięki :) Czyli mam wsadzić zworki na stałe dopóki nie załatwię nowego komputera, czy tylko raz i wyjąć? Dalej wyłączyć instalację i jeździć? No i czy robić to na zapalonym silniku? Będzie trzeba odwiedzić speca od LPG. Wybacz, że tak wypytuje, ale w temacie komputerów i elektroniki niestety jestem kompletnie zielony.

PostNapisane: 17.paź.2016 05:58:01 
Użytkownik

Wsadź te zworki na stałe w jedną ze wtyczek, komp od LPG Możesz wtedy zdemontować dla porównania, jaki kupić. Ewentualnie Daj dla elektronika, on to naprawi.

PostNapisane: 17.paź.2016 09:00:25 
Użytkownik

Miałem to samo w swojej esie. Wymieniłem kable, aparaty zapłonowe palce i kupę innych pierdół zapłaciłem 4000 zł a auto dalej nie chodziło na dwa gary. Zdejmij wtyczkę z wtrysku i sprawdź miernikiem czy dochodzi jaki kolwiek sygnał. U mnie winny był komp silnika a nie LPG. U mnie chodził tak samo na 6 garów na LPG jak i pb

Strefa czasowa: UTC + 1