.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 11:16:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4B5 1.8ADR] Wibracje na niskich obrotach po umyciu silnika
PostNapisane: 22.lis.2016 19:53:38 
Użytkownik

Witam :)
Ostatnio zobaczyłem na internecie różne filmiki jak to ludzie myją swoje silniki (psiukają specjalnym preparatem do silników po czym spłukują wodą). Z racji że miałem brud pod maską chciałem też tak postąpić i umyłem silnik. Zdemontowałem akumulator i zakryłem dokładnie alternator na wszelki wypadek - chociaż wiele osób twierdziło że nie trzeba tak zabezpieczać auta, grunt zeby nie odpalać go od razu po myciu. włączyłem silnik po ok. 5 godzinach, wcześniej dokładnie ususzyłem całą komorę i dla pewności alternator ze sprężarki.
No i co, nie było problemów z odpaleniem silnika ale słychać było głośne dudnienie z rury wydechowej i wibracje silnika na niskich obrotach. pomiędzy 800-2500 obr silnik "wibruje", może nie krztusi się ale jest słaby, słabe przyspieszenie itd, ale nie gaśnie. Przejechałem się, na wyższych obrotach spoko- pojeźdźiłem 4-5 tyś, zrobiłem ze trzy odcinki na 7tys obr w miejscu - pomogło to i już nie ma tego dudnienia ale te wibracje na niskich obrotach nie zniknęły. Dodam że nie ma różnicy czy auto jest na pb czy lpg - efekt ten sam. Pytanie moje - co się mogło stać? czy pobrało wodę do mieszanki, czy coś z komputerem?
pozdrawiam :)

Tytuł: Re: [A4B5 1.8ADR] Wibracje na niskich obrotach po umyciu sil
PostNapisane: 22.lis.2016 20:14:53 
Użytkownik

Auto: A4 B5 ADR
Myłeś myjką ciśnieniową czy jakimś wężem ogrodowym? Sprawdź, czy jakieś wężyki od podciśnienia nie spadły, pękły etc.

PostNapisane: 22.lis.2016 20:43:51 
Użytkownik

myłem zwykłym wężem ogrodowym także ciśnienie było marne ale efekt mycia jest :) wracając - wszystkie kostki, kable, przewody są na swoim miejscu właśnie. mogłaby być wina cewki zapłonowej?

PostNapisane: 23.lis.2016 14:27:25 
Użytkownik

dzisiaj w świetle zobaczyłem dopiero że była wilgoć na cewkach, wysuszyłem dokładnie też świece, komory. problem w 90% zniknął, jest prawie dobrze tylko CZASAMI kiedy chcę mocniej przycisnąć gaz przy 2000obr czuć właśnie to telepanie, jakby silnik trochę przerywał. nie zawsze tak jest ale od czasu do czasu właśnie. wymieniać świece?

Strefa czasowa: UTC + 1