Witam, jestem nowym użytkownikiem na forum. Od ponad miesiąca posiadam Audi A3 8p 2003r. 2.0 TDI (BKD), przebieg 260tkm. Po przejechaniu juz ponad 1000km udało mi się zauważyć kilka rzeczy które mnie niepokoją. Po pierwsze i co najbardziej mnie zastanawia to uciekający płyn chłodniczy., jakieś 0,5l/1000km. Zaglądałem pod auto kilkakrotnie i jest sucho, nie mogę zlokalizować wycieku. Kolejnym problemem są nieznacznie falujące obroty na biegu jałowym. Mam jeszcze turbine do regeneracji lub wymiany, ale to już wiem bo mechanik tak stwierdził, nic nie wzbudzało moich podejrzeń dopóki nie przekraczałem około 130-140km/h, wtedy auto wchodziło w tryb awaryjny i traciło moc. Jeśli ktoś miałby możliwość sprawdzenia VIN i historii auta byłbym wdzięczny, auto sprowadzone z Niemiec i podobno do końca serwisowane w ASO w Niemczech. (VIN WAUZZZ8P14A078223).
Mechanik zapowiedział oprócz wymiany turbinki, wymianę uszczelki pod głowicą oraz świecy żarowej ( odczyt z VAG'a). W warsztacie byłem przed zdiagnozowaniem uciekania płynu chłodniczego. Czy te objawy o których napisałem mają coś wspólnego z uszczelką pod głowicą czy trzeba szukać czegoś jeszcze.
Z góry dziękuję za pomoc i pomysły co to mogą być za usterki.
Pozdrawiam
|