Znalazłem 5 opcji jak to zrobić, ale tylko #4 zadziałała. Potrzebny VCDS. Ja korzystałem z wersji 17.3. Kodowanie działa też w innych modelach Audi.
1. Silnik --> Adaptacje --> Aktywacja start-stop --> ustawiamy "nieaktywny". Wyłączamy program, wyłączamy zapłon i sprawdzamy ponownie, czy jest status "nieaktywny". Jeśli nie zmieniło się - idź do punktu ostatniego.
2. 19-Getaway --> Adaptacja --> "Dezaktywacja start-stop" i tam mamy kilka opcji do wyboru. Sprawdzamy ponownie tak, jak w punkcje 1. Link: [url]https://klubaudi.pl/topic/2367-wyłączenie-systemu-start-stop-audi-a3-8v/[/url]
3. 19-Getaway --> Adaptacja --> szukamy punktu "start stop minimalna/maksymalna temperatura" i wstawiamy w obu odwrotne wartości, czyli jak jest +50'C, to wstawiamy -50'C. Jeśli wyskoczy komunikat, że podana wartość jest poza zakresem, to patrz punkt #4.
4. 19-Getaway --> Adaptacja --> szukamy punktu "minimalne napięcie aktywacji start stop". Default'owo jest 7,6V. My wstawiamy np. 17V (zimny silnik może podawać nawet 15,1V, więc dałem więcej; podobno 12V też działa, ale nie sprawdzałem). Ten sposób zadziałał u mnie.
5. Ten punkt działa tylko na starszych VCDS'ach. Moduł 09 --> Odbkolowujemy dostęp (ostatni przycisk w dolnym prawym rogu), wpisujemy kod, który pokazuje po chwili w chmurce program --> Adaptacja --> Kanał 34 --> od podanej wartości odejmujemy 4 (wyłączenie SS) lub dodajemy 32 (auto zapamięta, że ostatnio wyłączyliśmy SS przyciskiem i będzie to pamiętał).
Jeśli ktoś wie dlaczego punktu 1-3 nie chciały zapisać na stałe nowych wartości, to chętnie się doedukuję.
|