.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 04:10:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B5 2.6 Abc falowanie obrotami
PostNapisane: 02.sty.2018 17:44:39 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B5 2.6 ABC
Witam.
Mój pacjent to Audi a4 b5 2.6 abc , podczas jazdy gdy silnik jest rozgrzany do temp roboczej czytaj 90° z prędkością powyżej 20 km/h faluje obrotami w granicach od 1000 rpm do 1500 rpm gdy nie ma żadnego wbitego biegu , przy prędkości poniżej 20 km/h objawy te ustają Ale obroty utrzymują się na poziomie 1250rpm.
Co do prac jakie były robione przy niej to kpl remont motoru (był zatarty termostat i gebels go przegrzal) rozrząd ustawiony na blokadę kąt zapłonu waha się w granicy 4- 9 ° co prawda książki piszą o tym aby kąt wynosił 7-27 ° przed gmp Ale nie mam problemów z mocą paleniem czy strzelaniem w wydech. Przy wbitym niezależnie którym biegu i odpuszczeniu pedału przyspieszenia następuje szarpniecie bądź coś podobnego do tego opisu , silnik krokowy jest nowy tak samo jak sterownik silnika jest drugi ze względu na to iż na moim sterowniku nie było sterowania wtryskiwaczem nr.1 i obecnie jest w naprawie teraz nie jestem w stanie sobie przypomnieć czy na moim sterowniku objaw też występował . Czy ktoś z forumowiczów miał podobny objaw problem i jak miałby ochotę to by się podzielił wiedzą . Mam nagrany film jeśli ktoś by chciał to mogę udostępnić i pokazać jak obroty faluja w mojej Audi.
Pozdrawiam Maciej!:)

Tytuł: Re: Audi A4 B5 2.6 Abc falowanie obrotami
PostNapisane: 02.sty.2018 18:59:22 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Pewnie coś z lewym powietrzem kolektor do sprawdzenia, przepustnica, odmy. Może się klapa w kolektorze zacięła od skracania dolotu. Takie falowanie na wolnych przy tym silniku robiło się tez jak był odpalony na słabym akumulatorze , potem kilkaset kilometrów szwankował.

Tytuł: Re: Audi A4 B5 2.6 Abc falowanie obrotami
PostNapisane: 02.sty.2018 19:13:06 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B5 2.6 ABC
Aku jest nowy , po remoncie zrobione ponad 2k i objaw nadal występuje kolektor sprawdzony na plaka oraz bezpośrednio przytkany ręką momentalnie silnik gaśnie więc lewizny nie łapie odmy pokrywy były myte jak motor był skręcany a kolektor czyszczony . Bardziej stawiam na sterownik iż łapie jakiś głupi parametr i dlatego tak się dzieje po wartościach rzeczywistych ciężko wywnioskować cóż może być przyczyną , wg nr sterownik silnika jest taki sam Ale Bóg wie w jakich warunkach był przechowany i czy nie dostał wilgoci, założyłem ten post bardziej po to aby ktoś kto będzie miał podobny objaw problem mógł znaleźć odpowiedz .

Strefa czasowa: UTC + 1