.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.mar.2025 01:54:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [A4 B5 2.8 q AXM] temperatura oleju
PostNapisane: 03.kwi.2018 18:42:07 
Użytkownik

Witam , ostatnio jak sprzątałem samochód wyjąłem wszystkie fotele po włożeniu wszystkiego zaczęły się jaja , wywaliło mi olej sensor i tempera oleju pozazuje od 100-105 nawet jak jeżdżę spokojnie czy na jałowym stoję , wymieniłem oleje filtry czujnik stanu oleju , temperatura nic nie zmalała , ale olej sensor zniknął , ale w zamian po jakimś czasie olej minimum się świeci , czytałem że to może być czujnik od maski , normalnie jak otworzę to na fisie pokazuje że otwarta jak zamknięta to zamknięta .
I tu pytanie główne czym może byc spowodowany wzrost temperatury oleju ? I zaznaczę że nie leje byle czego tylko LM MOS 2.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: Re: [A4 B5 2.8 q AXM] temperatura oleju
PostNapisane: 03.kwi.2018 21:46:59 
Użytkownik

Dziwna sprawa. Jeśli wyjmowane fotele są grzane, to może któraś z wiązek jest uszkodzona I jest jakieś zwarcie. I coś nie tak z samym wskaźnikiem.
Czy masz możliwość bezpośredniego pomiaru temp. oleju przez rurkę bagnetu?
Czy masz auto z chłodnicą oleju? Bo jak nie to nie widzę powodu, aby silnik olej nagle stał się znacznie cieplejszy.
A jak się zachowuje wskaźnik temperatury wody?

PostNapisane: 04.kwi.2018 11:23:30 
Użytkownik

Mam grzane fotele , ale gdyby zwarcie się robiło to przypadkiem nie wariował by wskaźnik ładowania akumulatora bo też.mam to na desce rozdzielczej , temperatura równe 90 10k temu był wymieniany termostat razem z rozrządem bo był uszkodzony i silnik się nie dogrzewał.
I zauważyłem że jak zgadza silnik na dosłownie 2-3 minuty to temperatura spadnie do 85-90 a tak szybko nie powinna raczej zmaleć.
A co do zmierzenia temperatury oleju to jest możliwość chyba poprzez Ala ukryte funkcje w klimatroniku ja czytałem na necie i znalazłem opis to się praktycznie żaden nie zgadzał się z tym co jest u mnie , i próbowałem też szukać po tej samej temperaturze co pokazuje mi na liczniku i nie było , poszukam jeszcze trochę może na zagranicznych forach rozpiskę klimatronika do poifta bo te to pewnie przedlift co szukałem

Edit : dziś przy 25 stopniach temperatura oleju wzrosła do 115 na oko , a wody prawie do 100 (w mieście ) ale po chwili na 90 wróciła zauważyłem również że jak zgasze i przekręceniu stacyjkę na 2 to strzałka szybko wzrosła do ,85-90 a do 105-110 powoli szła

Edit X2: Byłem na kompie i tylko sonda lambda przed kątem ale to nie ma wpływu na to akurat a komputer który był podpinany to Pol 5500.

A może być to przez przytkany smok ?

PostNapisane: 11.kwi.2018 20:45:06 
Użytkownik

Jakieś propozycje jeszcze macie ?

Edit ( na autostradzie 180-200 temperatura 115 max)
Czytałem że czujnik temperatury oleju też może być winny .
Koszt ok 40 zł tylko nie mogę znaleźć gdzie on się znajduje.

Strefa czasowa: UTC + 1