.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 08:02:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a4 b8 quattro s tronic Szarpaniecia, czy tak ma być ?
PostNapisane: 25.kwi.2018 22:41:40 
Użytkownik

Audi A4 B8 2.0 TFSI 211hp quattro stronic

Witam

Mam pytanie odnośnie mojego nowego samochodu. Na początku dodam, ze nigdy nie miałem audi, nigdy napędu na 4 koła oraz nigdy automatu, także przepraszam jeśli moje pytanie jest prozaiczne :-)

Postaram sie opisać problem najlepiej jak potrafię. Mianowicie samochód ma tendencję do takiego charakterystycznego lekkiego szarpnięcia. Według moich odczuć nie jest to związane ani z silnikiem ani z skrzynią biegów.

Kiedy to występuje ? Otóż w ścisle określonych sytuacjach. Mianowicie tyczy sie to gwałtownego przyspieszenia i tez nie zawsze. Dajmy na to, że jadę około 50km/h widzę zielone światło w oddali, samochód jedzie już na 6 bądź 7 biegu wtedy wcisnę mu mocniej i gwałtownej pedał gazu, on zredukuje najpierw na 5 pózniej szybko na 3 i przyspiesza a po chwili lekko szarpnie raz pózniej czasem drugi raz. Ogólnie nie wpływa to na płynność jazdy czy samego przyspieszeni. Generalnie operując bardziej z wyczuciem pedałem gazu można tego uniknąć całkowicie. Szarpnięcie czuć jakby na plecach, dzieje sie ono tak szybko ze nawet nie czuć żeby samochód zwalniał. Patrzyłem tez czy biegi sie wtedy zmieniają na komputerze ale nie zmieniają sie, dzieje sie to na jednym biegu przy szybkim przyspieszeniu, równie dobrze może to być 2,3 jak i 5 wszystko zależy jaka aktualnie prędkością jedziemy. Może to być rownież przy bardzo niskiej prędkości, np jedziemy za rowerzysta toczymy sie na 2 lub 3 i nagle przyspieszymy mocniej chcąc go wyprzedzić szybko i tez czasem szarpnie.

Kolejna sprawa, w trybie sport oraz manual sytuacja chyba nie występuje sprawdzałem kilka razy i nie zauważyłem tego.

Jeśli chodzi o skrzynie stronic to chodzi bardzo ładnie, zmienia biegi niewyczuwalnie, rusza rownież płynnie.

Ktoś mi mówił ze w quattro oraz skrzyni automatycznej to normalne bo przekazuje większa moc na tył czy cos takiego, nie znam sie i nie pamietam dokładnie co mi mówili.

Drodzy forumowicze, czy jesteście w stanie wyczerpać dla mnie temat tego szarpnięcia ? Czy to faktycznie normalne ?

pozdrawiam

Tytuł: Re: Audi a4 b8 quattro s tronic Szarpaniecia, czy tak ma być
PostNapisane: 26.kwi.2018 08:57:49 
Użytkownik

sprawne nie szarpie

+lato:: honda x11 akrapovic był, czeka na następce
było na zimę: A6 C5 2.5tdi Tip ake Q Avant
było: skodzina megapałer fabia 1.2htp
było: e46 330d+ sedan manual 303@705
było: e39 530d T manual

PostNapisane: 26.kwi.2018 09:40:08 
Użytkownik

Co zatem mogę sprawdzić.
Oto prace jakie były robione 2 tygodnie temu przy tym aucie

-Olej 5W30
- filtry oleju i powietrza
- 4 x świece zapłonowe
- napinacz paska wielerowkowego
- napinacz łańcucha rozrządu
- uszczelniacz wału od strony chłodnic
- nowe śruby do głowicy
- głowica po planowaniu i oczyszczeniu
- nowa uszczelka głowicy
- nowa uszczelka pod Vacu pompę
- uszczelnienie chłodzenia turbiny
- płyn chłodniczy
- płyn wspomagania
- uszczelki pod kolektor wydechowy
- przegląd klimatyzacji (dobicie czynnika do pełna )

Wymiany związane były z naprawą usterki, która polegała na pęknięciu podkładki dzwigienki zaworowej z hydrauliką na drugim cylindrze na jednym zaworze co spowodowało skrzywienie całej dzwigienki przez co zawór się podparł i nie chciał się zamknąć.

PostNapisane: 26.kwi.2018 09:52:32 
Użytkownik

Z tego co ja probowałem narazie to adaptacja przepustnicy, tj wyciągnąłem klemy, odczekałem 10 min. Później włączyłem zapłon i również poczekałem kilka minut. To nic nie dało.

Strefa czasowa: UTC + 1