.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 17:05:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 c3 90r 1.8 90km . Brak mocy nie wchodzi na obroty
PostNapisane: 26.sty.2019 14:32:55 
Użytkownik

Auto: 100c3 w221
Witam zacznę od początku nabyłem w Holandii audi 100 c3 1.8 90km 1990r. Piękna wspaniała od pierwszego właściciela 150tys przebiegu moje marzenie się spełniło . Wszystko było w porządku audi jeszcze nie była zarejestrowana i pod domem każdego dnia ja odpalałem żeby sobie chodziła a ja sprzątałem odkurzalem itd dodam że chodziła po kilka godzin i była już głęboka rezerwa wkoncu zarejestrowałem założyłem tablice i w drogę po czym okazało się że przy próbie dodania gazu dławi się nie ma siły i gasnie dolałem paliwa 20l dalej to samo dodam że przy sprzątaniu wyciągnąłem wnętrze fotele wykładzine . Wymieniłem świece kable kopółke pompę paliwa w zbiorniku gaźnik i problem nie ustępuje na biegu jałowym chodzi jak zegareczek i wymieniłem filtry i olej . Bardzo proszę o pomoc walczę z tym już miesiąc i z góry dziękuję .
Jak by ktoś miał jakieś sugestie można również na Facebooku
nazywam się Alan Janczak

Tytuł: Re: Audi 100 c3 90r 1.8 90km . Brak mocy nie wchodzi na obro
PostNapisane: 27.sty.2019 13:09:56 
Klubowicz

Zlituj się.... Rób kropki i przecinki, nabieraj powietrza... W c3 były silniki 90 KM z zasilaniem gaźnikowym, z wtryskiem jednopunktowym i z KE-jetem. Napisz, którą masz wersję, najlepiej razem z symbolem silnika. Wtedy może coś poradzimy. Jeżeli masz gaźnik, to nie masz pompy paliwa w zbiorniku. Czyli domyślam się, że masz wtrysk jednopunktowy. Zwykle problem dotyczy nieszczelności w dolocie, albo źle połączonych przewodów podciśnienia. Ale może np. wymieniając kopułkę i świece pomyliłeś kolejność kabli WN (w książce "Sam naprawiam" jest błędnie podana), prawidłowa kolejność to 1342. Winne mogą być też nowe świece, czy na starych też był problem?

Pozdrawiam

PostNapisane: 27.sty.2019 14:37:37 
Użytkownik

Ja wymieniłem wszystko po tym jak straciła moc

PostNapisane: 28.sty.2019 12:43:59 
Użytkownik

kod silnika 4b ph

PostNapisane: 29.sty.2019 17:47:50 
Klubowicz

Skoro straciła moc przed tym, jak "wymieniłeś wszystko", to zacząłbym od sprawdzenia, czy rozrząd nie przeskoczył o ząbek i zapłonu, czy jest dobrze ustawiony kąt. Druga sprawa to uszczelka pod głowicą - czy wszystkie świece mają taki sam kolor elektrod? Dalej podciśnienia i uszczelka (podstawa) przepustnicy - jeśli to jest jednopunkt, to lubi pękać. Nie widać tego, jeżeli przepustnica jest założona. Jeżeli auto ma tylko benzynę, to trzeba też sprawdzić, czy ciśnienie paliwa nie jest zbyt niskie, np. przez zapchany filtr lub nieszczelność przewodu tłoczącego wewnątrz zbiornika. Ale najpierw rozrząd. Ten silnik jest bezkolizyjny, ale bardzo wrażliwy na niedokładne ustawienie. Tutaj komputer niczego nie poprawi, musi być 100% OK mechanicznie, podciśnieniowo i elektrycznie.
Może napisz okolicznościach tej utraty mocy. Nagle, stopniowo?
Hamulce Ci nie blokują?

Pozdrawiam

PostNapisane: 29.sty.2019 18:36:47 
Użytkownik

a więc tak kupiłem było wszystko dobrze wjechalem na lawete bez problemu wjechalem z lawety zrobiłem kilka km i postawiłem . przez kolejny tydzień każdego dnia ją odpalałem i chodziła cały czas na wolnych obrotach po kilka godzin dziennie .
zarejestrowałem założyłem tablice chciałem ruszyć i brak mocy . Jak już wcześniej wspomniałem po tym zawiozłem audi do warsztatu i tam wymienili
Gaźnik
świece
kable
pompę paliwa w baku
filtr paliwa powietrza oleju i olej .

z hamulcami wydaje mi się że wszystko dobrze , a co wspólnego mogą mieć hamulce ? na biegu jałowym też nie wchodzi na obroty .
zauważyłem że na biegu jałowym jak dodaje gazu w okolicach gaznika , filtra powietrza zanim zgasnie słychać taki dźwięk jakby echo , podczas gdy schodzi z obrotów i gasnie .

Edit Zarath: Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji EDYTUJ

Strefa czasowa: UTC + 1