.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 20:48:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B5 1.8 ADR] Spadające obroty podczas skręcenia kierownicą
PostNapisane: 09.paź.2019 07:22:15 
Użytkownik

Witam. W moim a4 b5 1.8 adr podczas kręcenia kierownicą na postoju strasznie spadają obroty do około 300-400(auto nie gaśnie) a komputer dopiero z sekundowym opóznieniem je podbija do 1200-1300 i po wyprostowaniu kierownicy wracają do normy czyli do spokojnych 800. Każdy ruch kierownicą wywołuje taką reakcje, zawracanie na wąskim parkingu to jest po prostu katorga bo obroty skaczą góra dół. :( Już nie moge z tym wytrzymać... Wymieniałem pompe wspomagania, wąż hydrauliczny od pompy do maglownicy, przepustnice bo myślałem ze daje za poźno sygnał do komputera i za wolno podbija obroty jak pompa daje opór przy skręcie, i był podmieniany sterownik silnika ECU i dalej to samo. Nawet najlepsi mechanicy w mieście nie wiedzą co jest. Kierownica kręci się leciutko, był też zmieniany płyn do wspomagania, a w komputerze nie ma żadnych błędów. Już nie mam siły do tego. Pomocy

Ostatnio edytowano 09.paź.2019 18:57:02 przez cysiu15-96, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Mocno spadające podczas kręcenia kierownicą. Pomocy!
PostNapisane: 09.paź.2019 07:26:22 
Moderator

Auto: S6 C4
Nazwij wątek jak należy (instrukcja u góry) w przeciwnym razie leci do kosza :!:

+
CFFB

Tytuł: Re: Mocno spadające podczas kręcenia kierownicą. Pomocy!
PostNapisane: 09.paź.2019 18:50:14 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Adaptację przepustnicy robiłeś? Jest tam zawór wolnych obrotów bo nie pamiętam ? Sprawdź czy nie ma dziury w dolocie, czyli jakiejkowliek nieszczelnosci, i mówię tutaj też o wężykach podciśnieniowych.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł: Re: Mocno spadające obroty podczas skręcenia kierownicą. Pom
PostNapisane: 09.paź.2019 19:04:15 
Użytkownik

Tak była robiona adaptacja, objaw po zmianie przepustnicy identyczny jak na tej starej więc stwierdzilismy z mechanikiem że druga nie może być identycznie uszkodzona więc przepustnice wykluczyłem. Nie ma silniczka krokowego tylko zabudowany potencjometr(czujnik położenia przepustnicy). Co do układu dolotowego to jest szczelny a pasek od pompy jest idealnie napięty i na pewno sie nie ślizga. Zastanawiam się nad czujnikiem Halla albo czujnikiem położenia rozrządu to wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne ale kurde w komputerze nie pokazuje żadnego błędu a gdyby któryś z tych czujników był uszkodzony i szwankował to powinnien chyba pojawić się błąd w komputerze a kurcze nie chce znowu wymieniać niepotrzebnych rzeczy. Sam już nie wiem...

Tytuł: Re: [B5 1.8 ADR] Spadające obroty podczas skręcenia kierowni
PostNapisane: 21.paź.2019 19:37:03 
Użytkownik

Przesyłam link do filmiku z problemem:
https://www.youtube.com/watch?v=eKGrnznDRHw

Strefa czasowa: UTC + 1