Cześć Wszystkim.(po raz drugi). Szukałem ale szukajka nie znalazła takiego problemu- a może to nie problem?
Mam od 2 miesięcy Q3 2013r 2.0TDI 140KM. Przed zakupem auto sprawdzone w ASO - wszystko OK, brać.
Jakiś czas temu pojawił się Check Engine. - wyszło, że błąd EGR. Wykasowany. Po kilku dniach znowu wyskoczył, potem znowu znikł. Od początku jak auto chodziło na wolnych obrotach to było czuć smród spalin, ale nie jak w nowym konstrukcyjnie dieslu, tylko jak w starych oplach, citroenach itp. Dziś zauważyłem, że jadąc na 1ynce ok 35km/h (szukałem miejsca parkingowego na dużym parkingu) dym w tylnym lusterku. Dym był biały, niegęsty. Sprawdziłem korek oleju i płynu chłodniczego - ok. Bez masła, płyn chl. W normalnym stanie(między Max/min), temperatura silnika 90*C Przegazowalem - lekko pyknie białym dymkiem na początku wchodzenia na obroty. Zauważyłem, że dziś spaliny już tak nie śmierdzą jak w starym oplu, a jak w nowym dieslu.
Auto jest użytkowane mało, przyznaję (miasto, sklep). Co prawda Raz na 2 tyg biorę gdzies na autostradę i robię rundkę dłuższej jazdy żeby go przegonić. DPF jest oryginalny.
Jakieś sugestie?
|