.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.mar.2025 21:43:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 avant 2.8 APR +LPG automat, szarpanie
PostNapisane: 14.maja.2021 10:55:39 
Użytkownik

Dzień dobry,

Około miesiąca temu moja a6 c5 avant z 99 roku automat LPG zaczęła delikatnie falować na obrotach podczas postoju na DRIVE. Na początku ignorowałem problem ale z czasem problem się pogłębiał aż do momentu w którym boję się dalej nim jeździć. Objawy wymienię po kolei żeby łatwiej było się rozczytać:
-na początku na postoju z włączonym P na skrzyni automatycznej nie było żadnego falowania, można docisnąć gazu i wszystko działało jak należy
-Teraz podczas postoju z włączonym P obroty delikatnie falują, ale przy dodawaniu gazu wszystko chodzi jak należy, silnik się nie dławi.
-podczas postoju z włączonym D lub R, bez dodawania gazu trzęsie całym samochodem a obroty falują
-podczas jazdy na R pod górkę i bez dodawania gazu, samochód skacze
-podczas jazdy na D przy dodawaniu gazu (prawdopodobnie pod górkę objawy się nasilają) samochód cały skacze wraz z obrotami
-po rozpędzeniu się i puszczeniu gazu nic niepokojącego nie czuć.
-biegi zmienia płynnie bez problemu
-problem występuje tylko na chociaż lekko rozgrzanym (silniku? Nie wiem czy chodzi o rozgrzany silnik czy coś innego się nagrzewa)
-problem występuje tak na benzynie jak i na gazie

Podsumowując, samochód i obroty skaczą głównie na D, nawet podczas postoju kiedy nie wciskam gazu, lecz na P mogę tego gazu docisnąć i wszystko śmiga.
Wymieniłem świece, czujnik temperatury zasysanego powietrza i sondę lambda. Nie pomogło. Czytałem ze być może sondę trzeba zaadaptować ale ze zrobi to sama po jakimś czasie. Przejechałem około 10km i dalej to samo. Nie chce jeździć dalej żeby nie narobić większego kwasu niż jest.

Wymienię jeszcze usterki które mam i być może maja jakiś wpływ na to co się dzieje; cieknie mi olej z silnika, mam niewielką dziurę w układzie wydechowym w tym środkowym tłumiku

Z góry dziękuję za pomoc, mam listę około 20 pozycji które mogą powodować moj problem ale jestem studentem i nie stać mnie na wymianę wszystkiego po kolei wiec zdaje się na pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów :D

Wszystkiego dobrego

Tytuł: Re: [A6 C5 avant 2.8 APR +LPG automat, szarpanie
PostNapisane: 14.maja.2021 20:44:35 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Bez odczytania błędów oraz podstawowych parametrów można wróżyć. Może to być pierdoła jak zabrudzona przepustnica czy przepływomierz powietrza (uszkodzony lub brudny) poprzez nieszczelność w dolocie aż po problemy ze skrzynią lub jej sprzęgłem.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

Tytuł: Re: [A6 C5 avant 2.8 APR +LPG automat, szarpanie
PostNapisane: 14.maja.2021 21:25:18 
Użytkownik

Na diagnostyce silnika wyszły 3 błędy:
-sonda lambda
-czujnik temperatury zasysanego powietrza
-sonda obwód grzejny

sonda lambda wymieniona, czujnik również. Może powinienem jakoś tę sondę zaadaptować?
Na co powinienem nacisnąć żeby sprawdzili na diagnostyce? Bo mam minimalne zaufanie do mechaników po tym jak wielokrotnie błędnie diagnozowali mi problemy.

Czy taka diagnostyka powinna być w trakcie kiedy samochód skacze? Czy błędy zawsze powinny wyskoczyć te same?

Spróbuje jutro zrobić diagnostykę i dam znać

Strefa czasowa: UTC + 1