Cześć,
Jak w temacie, dość na poważnie przymierzam się do zakupu nowego A4 B9 w programie Audi Perfekt Lease. Auto już praktycznie skonfigurowane, ale pozostał jeden dylemat (w sumie najważniejszy), czyli kwestia wyboru silnika. Waham się pomiędzy 2.0 TSI (150 km), a 2.0 TDI (163 km). Wiadomo diesel droższy w zakupie, ale powinien zrekompensować to mniejszym spalaniem - tak to przynajmniej wygląda w teorii, a jak w praktyce? Czytałem trochę o tym, że silniki 2.0 TDI mają trochę bolączek dot. AD Blue, EGR, DPF, itd., jak to diesle - czy należy się tym przejmować przy braniu pod uwagę fabrycznie nowego auta na gwarancji?
Przebiegi roczne zakładam na poziomie 30 tys./rocznie i będę brał auto na 3 lata, trasa / miasto na poziomie 50/50. Czy w takim przypadku diesel faktycznie ma sens czy brać benzynę i się nie przejmować? Zauważyłem, że opinie odnośnie spalania 2.0 TSI w wersji 150 km są naprawdę bardzo różne i zdania są podzielone i mam już trochę mętlik w głowie.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
.
P.S. Jakby ktoś miał jakieś rady/doświadczenia z samym programem Perfekt Lease, to również będę wdzięczny za opinie. Bardzo starają się lecieć w kulki podczas zdawania samochodu, czy odbywa się w cywilizowanych warunkach?