Witam serdecznie wszystkich forumowiczów oraz posiadaczy Audi, moi drodzy potrzebuje pomocy odnośnie mojego daily jakim jest C3 100 2.0 K jet 115KM z katem. Posiadam ten wóz od ponad dwóch lat, kupiłem go całkowicie przypadkiem jadąc z moim kolegą jako drugi kierowca w celu przyprowadzenia go na handel, a że jestem miłośnikiem starszych aut i wskoczeniu nim na autobahn, wręcz się zakochałem w pracy tego 5-cio cylindrowca i postanowiłem go odkupić. Audi nie było w idealnym stanie, wręcz można powiedzieć w kiepskim, od samego początku auto miało swoją bolączkę, która jak się okazało po odbudowie ma do dzisiaj, zacznę od tego co zostało zrobione:
-Zdjęta góra silnika, wymienione zawory wydech/ssący, prowadnice, uszczelnienia oraz popychacze, dorobione nowe panewki od wałka rozrządu.
splanowana głowica oraz nowa uszczelka pod głowice oraz pod pokrywą zaworów.
-Kompletny rozrząd
-Wymiana wszystkich uszczelek, kolektor wydech/dolot, przepustnica, oraz układ chłodzenia.
-Przegląd elektryki ewentualne wymienienie sparciałych kabli, kostek, konektorów, izolacji itp. itd.
-Nowy alternator oraz rozrusznik łącznie z nowymi konektorami oraz izolacją kabli
-Wyjęty cały układ paliowy, w sensie rozdzielacz paliwa, przejrzany i wyczyszczony, nowe wtryski paliwa z kompletem uszczelnień, przewody paliwowe wyczyszczone.
-Całkowicie nowy układ zapłonowy, świece, fajki, kable, kopułka rozdzielacza, palec oraz cewka zapłonowa
-Wyczyszczony kolektor dolotowy i wydechowy
-Wypłukany cały układ chłodzenia i zalany nowym płynem
-Całkowicie nowe czujniki, zaworki:
Czujnik temperatury górny i dolny, oby dwa czujniki ciśnienia oleju, silniczek krokowy, termostat, czujnik termiczny na pokrywie zaworów.
-Wyczyszczony cały układ dolotowy, dolot powietrza, obudowa filtra powietrza, przepustnica,
-Wszystkie filtry, bezpieczniki oraz przekaźniki.
-Wyczyszczona odma
Ogólnie rzecz mówiąc, wszystko co zostało zdjęte było przejrzane, wymienione wyczyszczone i odmalowane, więc z komory to można przysłowiowo jeść

i teraz najlepsze, po złożeniu tego wszystkiego do kupy, wyregulowaniu zapłonu, przepustnicy i odpowietrzeniu tego wszystkiego, auto zagadało i wszystko było git, płynnie przyspieszało czasami przygasało ale tylko po odpaleniu na zimnym, i na wolnych obrotach, podejrzewam czujnik zimnego startu 034906163 bosch ale mogę być w błędzie ewentualnie zawór zimnego startu/wtrysk 034906171D Bosch, bo w sumie to dwa ostatnie czujniki/wtryski które są z oryginału. Więc wszystko było ok, auto odpalało od ''strzała'' nie ważne czy zimny czy ciepły, aż do ostatniego razu, powróciło to co było na samym początku, mianowicie, auto potrafi jechać całkowicie normalnie, a po chwili zaczyna się dławić czasem towarzyszy temu dziwny dźwięk z okolic rozdzielcza paliwa a kolektora wydechowego, coś ala przycinania się, dźwięk podobny do zacinającego się zaworu w rozdzielaczu paliwa, mianowicie coś w stylu odcięcia powietrza, co dziwne zawsze następuje to podczas przyspieszania i w granicy około 2000-3500 rpm, oraz podczas dodawania gazu na biegu jałowym, gdy już wszystko wróci do normy, po zgaszeniu silnik trzeba dłużej kręcić plus gaz w podłodze i za którymś razem odpali albo nie odpali. Nie mam zielonego pojęcia co to może być, a że jestem zwykłym hobbystom a nie zawodowym mechanikiem zgłaszam się po dobrą radę, oczywiście jest w już myśl żeby wywalić k-jeta i wsadzic zestaw od chłopaków z k-jetkillers ale jednak chciałbym jeszcze z nim trochę powalczyć, bo co oryginał to oryginał. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam.