.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 11:38:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.0 TFSI S-tronic A5 2012 Quattro CDNC]
PostNapisane: 17.cze.2024 09:40:35 
Użytkownik

Siemka
Mam pewien problem z autkiem. Po odpaleniu samochodu podczas cofania kilku metrów do tyłu, wrzuceniu recznego i ruszeniu później do przodu, po puszczeniu nogi z hamulca samochód szarpie kilkukrotnie i również przeskakuje ikonka z D1 na samo D. Analogicznie sytuacja występuje w drugą stronę, jak ruszam do przodu i chce cofnąć to również szarpie. Dzieje się tak tylko na zimnym oleju bo po dłuższej jeździe już szarpanie ustępuje. I jest jeszcze druga sprawa podczas wyhamowania do zera, jest w stanie podniesc obroty i lekko szarpnac do przodu na hamulcu.
Sytuacja ta pojawiła się po wymianie oleju w skrzyni przy 160k km, uprzedzając odpowiedzi to adaptacja skrzyni została zrobiona i również świece wymienione.
Nasuwa się moje pytanie czy to już są problemy z mechatroniką. czy bardziej wina sprzęgła i dwumasy? Albo czy jest szansa, że jest to wina softa do skrzyni/silnika?

Tytuł: Re: [2.0 TFSI S-tronic A5 2012 Quattro CDNC]
PostNapisane: 09.lip.2024 10:26:42 
Użytkownik

Witam,

mam ten sam problem w Audi Q5 z tym samym silnikiem i skrzynią. Ciekawy jestem czy Tobie udało się coś ustalić w tym temacie?

Ja próbowałem adaptacji, ale nie pomaga.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1