.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.mar.2025 03:04:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Regeneracja DPF uruchamia się co chwilę nawet przy 1g sadzy
PostNapisane: 22.mar.2025 18:51:44 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D3
Musiałem edytowaćten wątek ze względu na nowe obserwacje i nie chciałem nigdzie śmiecić.

A więc czy ktoś z was wie co może być przyczyną ciągłego wypalanie się DPF ?

Dodam tylko najważniejsze, DPF jest po praniu, ciśnienia w normie, zapełnia się powoli, wtryski sprawdzone, turbo nowe, EGR jak i chłodnicza nowa.

Przed chwilą uruchomiłem regeneracje serwisową podczas jazdy, wypalił się do 0,45g sadzy i wtedy skończył, przejechałem jeszcze z 15km do domu i zaczął znów samoczynnie wypalać DPF przy zapełnieniu sadza 1,12g, no myślałem że zwariuję…
Ale to tak śmiesznie bo zaczął wypalać, temperatura wzrosła do 630C wypalił do 0.90g i znów przerwał. I tak jest wokoło, potrafi się procedura załączyć na jakieś 3/4 minut dopali z gram lub dwa i koniec.

DPF kamerką obejrzałem, czysty jak pupcia niemowlęcia, żadnych pęknięć żadnych zatkanych miejsc no igła !

Szlag mnie już trafia.

Jest może szansa że ktoś nagrzebał w Ecu tak ze ustawił jakoś wypalanie co chwilę ?

Jestem właścicielem tego samochodu od około miesiąca i chciałbym najpierw sam dojść o co chodzi.

Jeszcze co zaobserwowałem to różnica ciśnień dynamiczny offset wskazuje różne wartosci a jczesciej na minus, to normalne?

I dodatkow odkryłem że „chyba” był króciec pęknięty na czujniku ciśnienia spalin ale nie jestem tego pewien, bo obracałem wężyk na nim i część króćca została w wężyku.

I teraz tak, jeżeli był pęknięty to chyba mamy winowajcę, tylko czy pasowało by żeby wskazywał na minus i przez to wypalało by cięgle DPF ?

Strefa czasowa: UTC + 1