.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.mar.2025 16:58:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Manualna skrzynia biegów do 2.4 quattro, zamiennik GGL
PostNapisane: 14.mar.2025 15:47:33 
Użytkownik

Hej,
mam a6 c5 2.4 quattro z 2004r ze skrzynią o oznaczeniu GGL oraz mostem CUB.
Niestety skrzynia się rozleciała, a druga którą kupiłem jest również wadliwa. Więcej takich skrzyń nie ma w sprzedaży i pytanie do was czy ktoś przerabiał temat wsadzenia skrzyni o innym oznaczeniu?
Do mojego mostu pasują niby skrzynie o oznaczeniach GGJ, ENP, DWP, FTL.. i kilka innych.

GGJ i ENP mają te same przełożenie co moja (35/9), natomiast DWP ma już inne (37/9).
Most CUB ma przełożenie 37/9 i też rodzi się pytanie dlaczego jest ono inne niż w mojej skrzyni? Czy tak ma być czy może powinienem zamontować skrzynie o przełożeniu takim samym jak w Moście (np DWP).

Obecna skrzynia i most są oryginalne i zgadzają się z nalepką w kole.

Ciekawi mnie też opcja zamontowania skrzyni FTL która jest z diesla, ma 6 biegów i niby pasuje...
link do obrazka ze zgodnościami skrzyń w ifinterface.com: https://zapodaj.net/plik-qu4K5Kxltj

Widziałem kilka tematów odnośnie skrzyni GGL na tym forum, ale nie znalazłem nigdzie żadnej konkluzji.

Ktoś z was przerabiał temat i jest w stanie mi jakoś pomóc? :)

Tytuł: Re: Manualna skrzynia biegów do 2.4 quattro, zamiennik GGL
PostNapisane: 14.mar.2025 17:07:20 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Najbezpieczniej przełożyć jest skrzynie razem z dyfrem z jednego auta rozbiórkowego. Takie dobieranie po przełożeniach to niby się zgadza, jest zamienne a potem torsen się rozlatuje.

Strefa czasowa: UTC + 1