.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.sie.2025 02:26:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: Długie kręcenie silnika na zimnym- szukam speca we Wrocławiu
PostNapisane: 09.sie.2025 13:32:25 
Użytkownik

Cześć,

mam problem z odpalaniem mojego B5 1.9 TDI AFN (1996) na zimnym silniku - od około 2 miesięcy jest coraz gorzej, obecnie musi kręcić 5-10 sekund. Po odpaleniu kupa dymu z wydechu. Akumulator sprawny, ostatnio wymieniane filtry. 2 warsztaty nie wiedzą, o co chodzi. Sugerowano wtryski, pokazujące nieprawidłowe wartości. Po wizycie w serwisie, który zajmuje się wtryskami zauważono nieszczelności przewódów przy jednym z nich - wymieniono i po tym wartości wtrysków prawidłowe (wtryski wymieniane dawno temu na 216). Niestety sytuacja się nie poprawiła. Tylko pierwsze odpalenie jest problemowe, kolejne już w moment. Auto jest normalnie zrywne i pracuje prawidłowo. Na forach czytałem, że przyczyn może być sporo, ale nie mam już siły jeździć po różnych warsztatach i szukam kogoś, kto siedzi w Audi i mógłby faktycznie to zdiagnozować i naprawić... Sam nie mam wiedzy ani możliwości, aby to diagnozować i naprawiać.

Polecicie kogoś z Wrocławia, najlepiej na zachodzie miasta?

Tytuł: Re: Długie kręcenie silnika na zimnym- szukam speca we Wrocł
PostNapisane: 09.sie.2025 14:59:11 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Ja bym zaczął od założenia zaworka zwrotnego na zasilaniu. Pewnie ten w pompie już nie trzyma i paliwo się cofa.
-> https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny ... 9382040438

Tytuł: Re: Długie kręcenie silnika na zimnym- szukam speca we Wrocł
PostNapisane: 09.sie.2025 19:22:19 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Ja bym zaczął od założenia zaworka zwrotnego na zasilaniu. Pewnie ten w pompie już nie trzyma i paliwo się cofa.
-> https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny ... 9382040438

No właśnie sugerowano mi, że paliwo może się cofać z pompy.

Byłbyś w stanie pokazać mi, w którym miejscu on powinien być?

Z góry bardzo dziękuję! :)

PS. W innych wątkach z takimi objawami pisano o możliwym uszkodzeniu rozrusznika (choć kręci dobrze) albo czujnika temperatury paliwa, który może być uszkodzony i czyszczeniu nastawnika pompy - te 2 czynności komuś pomogły (tutaj wątek => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic584870.html ).

Strefa czasowa: UTC + 2