.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 15:55:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 1.9tdi AVB]- wadliwy sterownik?
PostNapisane: 14.paź.2006 11:04:34 
Użytkownik

Witam,
miałem problem z przytykaniem silnika (AVB 101KM) po wejściu na wyższe obroty z obciążeniem. Pomaga zagaszenie silnika i praca wraca do normy.
Rady forumowiczów to sprawdzić przepływonierz , zawór n75 i ew samą turbinę. Komputer rejestrował bład turbiny -górne ciśnienie doładowania przekroczone.
Zostawiłem auto w warsztacie na wymianę rozrządu i poprosiłem o usunięcie usterki z turbiną. Rozrząd zrobili, przeczyścili cały układ dolotowy - ponoć dawno już tak "zasmarowanego" nie widzieli. Zawór EGR, IC, itd przeczyszczony, odłączali nawet katalizator aby sprawdzić czy ów błąd nie pochodzi z duszenia na "wyjściu". Katalizator swoje daje ale nie on jest problemem.Turbina wygląda nieźle jak na swój przebieg.
Jest lepiej ale...
Na odcinku ok 1km i pracy na wyższych obrotach pod obciążeniem silnik przechodzi w tryb awaryjny, gaszę go, zapalam i mogę jeździć jak chcę i ile chcę.
Po ostygnięciu silnika (>0,5h) cały problem się powtarza. Trzeba go przydusić, od zaliczy tryb awaryjny, zgasić, odpalić i będzie OK.
W warszatcie podejrzewają że ECU coś świruje ale nie mają praktyki.

Możecie polecić kogoś w W-wie co będzie potrafił postawić trafną diagnozę i ew nie zedrze ze mnie?

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 12:32:08 
Użytkownik

www.tdi-tuning.pl
www.diagtronik.pl

(diagnoza 100 pln)

to bardzo prosta przyczyna. zapieczone kierownice w turbinie. na skutek odlozonego nagaru z ze spalonego oleju w turbinie, jej kierownice nie moga uzyskac ospowiedniej mobilnosci i turbina przepompowuje. silnik odcztytujac dane odnosnie cisnienia doladowania przechodzi w stan awaryjny by zupelnie nie popsuc turbiny (i calego silnika w skrajnym przypadku).

koszt regeneracji turbiny zgodnie ze sztuka bedzie oscylowac w granicach 1600-2000. regenerowana turbina z zalozenia otrzymuje nowe zycie i bedzie sluzyc tak dlugo, jak nowa sztuka (ktora de facto i tak najczesciej bywa regenerowana).
koszty nizsze to zazwyczaj polsrodki.

skorzystaj z pomocy tych 2ch warsztatow, a ten u ktorego do tej pory czyniles naprawy zacznij omijac szerokim lukiem.
czyszczenie dolotu i EGR (czynnosci prostsze niz wymiana zarowki w V6) nie jest regenaracja turbiny (na czym znac sie juz trzeba).

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 17:32:03 
Użytkownik

Ciekawe jest to, że po takim "zwisie" doładowania wystarczy raz zagasić motor żeby można było już dalej jeździć bezproblemowo. Problem pojawi się znów dopiero po dłuższym postoju.

Strefa czasowa: UTC + 1