.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 18:51:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 1.8 T] problem z przepustnica i bledem 17953
PostNapisane: 23.paź.2006 18:34:37 
Użytkownik

Witam
mam problem, po podlaczeniu VAGA (dzieki za pomoc i udostepnienie VAGA PITEROWId:) mam blad: 17953 - Throttle Valve Controller: Malfunction
35-10 - - - Intermittent
Jak usune ten blad po sekundzie pojawia sie znowu, szukalem juz na roznych forach co to moze byc i sam nie wiem :/. Sprawdzalem dzis przepustnice czy ma odpowiednie parametry.Wzialem dane z autodaty wszystkie parametry sie zgadzaja,rezystancja na poszczegolnych pinach sie zgadza,rowniez pełne otwarcie i zamknięie przepustnicy w określonych granicach bez przerw (wytarcie) podobnie czujnik całkowitego zamknięcia oraz silnik tez ok, do kostki dochodzi tez prad 5V tak jak powinno byc, a mimo tego przepustnica nie brakuje, nie moge jej zaadoptowac, gdyz mam ten blad, wyskakuje error, czyscilem juz przepustnice, badalem na rozne sposoby, daje znaki zycia (po daniu odpowiedniego pradu 5V silniczek pracuje) wydaje mi sie ze jest to jakis problem poza przepustnica, auto jak sie nagrzeje nie wskakuje mi na wysokie obroty, chyba ze dodaje delikatnie gazu, szaleje na wolnych obrotach od 400-1500 obr, recznie zaadoptowac przepustnicy tez nie idzie, wogule po przekreceniu stacyjki nic sie nie dzieje z przepustnica.. Moze mial juz ktos podobny problem, lub jakies rady? bo szczerze mowiac mi juz troche rece opadly ze 194 KM zrobilo sie z 50 a autem praktycznie nie idzie jezdzic, bo stanowie zagrozenie na skrzyzowaniach bo zdarza sie ze zgasnie. Prosze o porady,

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2006 19:30:28 
Klubowicz

Jaki silnik i który rok, przepustnica sterowana linką, czy elektronicznie?
Myślę, że elektroda ci coś pomoże, ;) Spróbuj automatycznej adaptacji, opisałem ja gdzieś na forum.
Sprawdź, czy jest dobrze napięta linka od gazu. Ewentualnie napisz, w której grupie próbujesz zrobić adaptację.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2006 10:05:30 
Użytkownik

witam juz uporalem sie z usterka, podlaczylem interfejs euroscan, tam probowalem wykasowac blad numer 17953 ale sie nie dalo, mialem tam taka opcje testowania roznych urzadzen, uruchomilem ja, zaczelo sie po kolei wszystko wlaczac, w pewnym momencie zaczela reagowac przepustnica (co wczesniej ani razu jej nie slyszalem, po wlaczeniu stacyjki rowniez, kompletnie jakby nic do niej nie docieralo) blad nagle zrobil sie mozliwy do skasowania, przepustnica zaczela sie ustawiac i sama sie zaadoptowala, i od tej pory mam juz sprawna przepustnice, myslalem ze to moze wina jakiegos przetartego kabelka, ale ruszalem i nic sie nie dzialo, blad mi sie pokazuje ten sam tylko wtedy jak znowu odepne przepustnice i musze powtorzyc manewr jeszcze raz, bledu nie idzie wykasowac, nalezy wzbudzic przepustnice za pomoca urzadzenia diagnozujacego ja, blad wtedy znika idzie go usunac a przepustnica sie sama adoptuje, pozdrawiam i dziekuje za pomoc, naszczescie juz z moim autkiem wszystko ok i nie mam zadnych bledow :) dzieki wszystkim za pomoc i porady :)

Strefa czasowa: UTC + 1