cezar napisał(a):
Meszrum a możesz mi powiedzieć orientacyjny koszt tego zabiegu i czy bardzo prawdopodobne jest ze turbina padnie calkowicie?Słyszałem też że takie objawy moga miec cos wspolnego z zaworem recyrkulacji spalin.dzieki za wszystkie rady im wiecej bede wiedzial tym bardziej bee wiedzial co i w jaki sposob uzdrowic moja niunie.
wymiana odmy ok. 350 PLN.
jeżeli jest niedrożna, to oczywiście, że brak smarowania doprowadzi do uszkodzenia turbiny. poza tym, niedrożna odma zazwyczaj doprowadza do rozszczelnienia się silnika i tym samym wycieków. w końcu, niedrożna odma może przyczynić się do zużycia wałków rozrządu.
być może już doszło do uszkodzenia T, być może jeszcze nie. na odległość - bez diagnostyki [logów] oraz nagrania dźwięku silnika - nie można więcej powiedzieć.
zawów EGR nie będzie odpowiedzialny za tego rodzaju odgłosy, o których piszesz. za dymienie na błękitno również nie [nie zdarza się, by zawiesił się w pozycji ON, jeżeli zawiesimy go ręcznie, to dym będzie czarny].
co do odmy - wiesz co masz zrobić [wg opisu Carla].
powinieneś także zrobić pełną diagnostykę wg opisu -
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752 - pozwoli to na bezkosztową i w pełni wiarygodną ocenę stanu silnika.
[koszt interface'u to ok. 90 PLN, software dostaniesz od nas]