.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 18:52:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,5TDI V6 AYM] basowy pomruk na biegu jałowym
PostNapisane: 04.lis.2006 15:58:13 
Użytkownik

Mam pytanie. Otóż kilka miesięcy temu miałem problem z szarpaniem przy ruszaniu i redukcji z 1 i 2. Samochód dostawał drgawek. Później na postoju pojawiła sie dodatkowo nieprzyjemna praca silnika na biegu jałowym - tj. samochód dostawał strasznych drgawek, które miały dość dużą amplitude - podobny efekt jakbym jechał po tarce :-). Drgania nasilały sie równiez podczas zwiększania obrotów silnika w trakcie jazdy. Mechanik zdjął skrzynie i co sie okazało?! Otóż łożysko oporowe, docisk i tarcza sprzegła były tragiczne (auto o przebiegu ponad 240000km A6 2,5 TDI V6). Łożysko w kole dwumasowym rozwalone, luzy względem obu częsci koła - katastrofa. Po wymianie całego kompletu (nowe koło 2-mas LUK i nowe sprzegło SACHS) wydawało mi się że jest idealnie. Ale ostatatnio (tj miesiąc po remoncie) mam wrazenie ze silnik na postoju chodzi głośniej, czuc mrowienie na kierownicy i gałce oraz fotelu kierowcy. Dodatkowo silnik ma taki pomruk basowy, cięzki - jakby pogłos w zamknietej puszce.
Czy to mozliwe że nowo załozone koło już pada??? Czy te koła sa obarczone jakąś wadą. A może nie ma to żadnego związku, tylko cały czas kojarze to z wymiana, moze to inna przyczyna? Czy taki cięzki basowy pomruk na biegu jałowym może wskazywac na koło? Drgawek tych sprzed wymiany nie ma, ale jest chyba głosniej na postoju (nie pamiętam na 100% jak bylo wczesniej). Dopiero robi się ciszej gdy auto jedzie - ma większe obroty. Wydaje mi się że bardziej buczy jak osiągnie wyższą temperaturę silnika?!
Prosze o opinię.

Strefa czasowa: UTC + 1