.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 00:46:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [90 NG] Problem z odpaleniem na zimnym silniku
PostNapisane: 31.paź.2006 22:23:02 
Użytkownik

Witam !
Jestem w posiadaniu Audi 90 2.3 i mam problem z odpaleniem jej jak zimny silnik :( sprawdzałem wtryskiwacz rozruchowy on działa jak go podpinam na krótko, na niebieskiej wtyczce nie przychodzi napięcie 12v, jak przeglądałem forum to wiem ze za to wszystko jest odpowiedzialny czujnik temperatury tylko nie wiem który bo widziałem różne wypowiedzi ale jak ze schematu wynika to ten dolny jest do wskaźnika temperatury i kontrolki a ten górny do sterowania wtryskiem chyba podpięty jest do "komputera" (do tego? 0 227 400 134).
jest jeszcze gdzieś jakiś komputer?gdzie on jest?
aha dodam jeszcze ze mam odpięta wtyczke od nastawnika ciśnienia bo jak podpięta to w ogóle nie pali :(
Pomocy!!!

Tytuł: Re: problem z odpaleniem jak zimny
PostNapisane: 01.lis.2006 00:57:27 
Użytkownik

minerek napisał(a):
Witam !
Jestem w posiadaniu Audi 90 2.3 i mam problem z odpaleniem jej jak zimny silnik :( sprawdzałem wtryskiwacz rozruchowy on działa jak go podpinam na krótko, na niebieskiej wtyczce nie przychodzi napięcie 12v, jak przeglądałem forum to wiem ze za to wszystko jest odpowiedzialny czujnik temperatury tylko nie wiem który bo widziałem różne wypowiedzi ale jak ze schematu wynika to ten dolny jest do wskaźnika temperatury i kontrolki a ten górny do sterowania wtryskiem chyba podpięty jest do "komputera" (do tego? 0 227 400 134).
jest jeszcze gdzieś jakiś komputer?gdzie on jest?
aha dodam jeszcze ze mam odpięta wtyczke od nastawnika ciśnienia bo jak podpięta to w ogóle nie pali :(
Pomocy!!!

wymien na poczatek czujnik temp. Jaki masz silnik NG ? 7A ?

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 12:22:19 
Użytkownik

tak jest to silnik NG
to który czujnik mam wymienić ten górny czy ten dolny?
jest jeszcze jakiś komputer oprócz w słupku od strony pasażera?

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 12:29:05 
Klubowicz

Jak ja miałem problemy z odpalaniem po nocy to doszło do tego, że pewnego razu już wcale nie mogłem zapalić auta. Padł czujnik halla. Wymieniłem i teraz pali na dotyk.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 12:56:07 
Użytkownik

sobolec ten czujnik halla to który to, gdzie on jest?

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 13:10:29 
Użytkownik

a no przecierz ten czujnik halla jest w aparacie zapłonowym, nie podejrzewam żeby on był uszkodzony autko jak ciepły silnik pali dość dobrze i na wysokie obroty wchodzi bez większego problemu

Tytuł: nie chce zapalic na benzynie 2,0 16V
PostNapisane: 18.lis.2006 19:14:07 
Użytkownik

witam tez mam problem z odpaleniem swojej Niuni na gazie pali na dotyk z gazu jak przelacze na benzyne chodzi elegancko wkreca sie i wogole ale jak chce puscic na wolne obroty zgasnie i juz nie odpali zbliza sie zima i na gazie bede mial problem straszny moze to byc ten czujnik halla??i jak jego cena jak sie ktos orientuje wiec prosze o rade pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2006 20:27:14 
Klubowicz

Czujnik halla bada położenie wału i jest odpowiedzialny m.in. za wystąpienie iskry. U mnie doszło do tego, że pewnego razu w ogóle iskry nie miałem. Wcześniej sporadycznie musiałem dłużej popiłować przez zapłonem. Nawet dwa-trzy razy. Szczególnie jak auto postało dłużej niż dobę. I tylko na zimnym silniku. Od wymiany czujnika halla minęło już półtora roku i w tym czasie auto praktycznie zawsze odpala za pierwszym razem niezależnie od warunków.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2006 22:20:45 
Użytkownik

Ludzie! Przestancie kolege stresowac. Czujnik Halla i t.d. Wymien czujnik tem. cieczy ten gorny 2-pinowy (30-40 PLN + 5 min roboty) 90% ze to jego wina :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2006 01:51:01 
Użytkownik

wielkie dzieki koledzy za porady zaraz w poniedzialek ruszam po ten czujnik i zobaczymy co sie bedzie dzialo jesli to jest to to bedzie fajnie i po bolu :)Niiunie juz poznalem od postaw ale takich akcji i zawodu nigdy mi nie sprawila ale coz chyba za to ze im dluzej przy niej siedzimy to dla nas bardziej auto nabiera aspektu osobistego Powiedzy szczerze ze jak o kobiete nie zdanasz to tez nie da ci pojezdzic tak samo jest z naszymu auteczkami hehhee WIELKIE POZDROWIENIA DLA WAS

Strefa czasowa: UTC + 1