.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 11:44:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2,5 TDI AFB] Witam, kilka pytan /kopoty z zapalaniem/
PostNapisane: 02.maja.2007 20:04:22 
Użytkownik

Na poczatek witam i o zdrowie pytam :) Mam na imie Marcin i to nie jest moja wina...

Niedawno stalem sie posiadaczem autka jak w temacie (to juz moja wina ;)), rocznik 1999, przebieg 254 tys przy zakupie. W zwiazku z tym mam kilka pytan do fachowcow :]:
- w sieci znalazlem info, ze A6 z silnikiem AFB 110kW powinien wazyc 1365 kg, a ja mam w papierach wpisane bodajze 1615kg - skad moze wynikac roznica?
- ile litrow oleju potrzebuje nawymiane w silniku?
- skrzynia jest automat, a slyszalem kiedys od kogos, ze sa skrzynie jedno i dwuolejowe - jaka jest w moim aucie i ile oleju potrzeba na wymiane (ew. jaki jest orientacyjny koszt oleju i czy samemu dam rade wymienic?)
- jako, ze to pierwszy diesel w moim zyciu to dowiedzialem sie ze w tym aucie sa swiece zarowe - ile ich jest, jaka jest cena orientacyjna i czy sam dam rade wymienic jesli bedzie taka potrzeba? Jak czesto sie je wymiena, co iles km czy jak padna?

Teraz z wazniejszych rzeczy biezacych:
- od pewnego czasu auto po dlugim postoju kiepsko zapala. Do tej pory nawet przy ujemnych temperaturach zapalal po jednym podgrzaniu swiec i krotkim zakreceniu i nie kopcil, od kilku dni po nocy musze podgrzac swiece conajmniej 2 razy i pokrecic z 10-15 sekund zeby odpalil, jak krece krocej to jakby zapalal, ale w momencie jak puszczam kluczyk to gasnie. Przy szczegolnie zimnej temperaturze (wczoraj w nocy u mnie bylo -8!!) rano po dwoch podgrzaniach w ogole nie zapalil, pomoglo trzecie grzanie i ok 10-ciosekundowe krecenie, do tego troche zadymil na siwo. Jak juz raz zapali to potem pali bez problemu, nawet po kilku godzinach postoju i nie kopci. Ktos cos pomoze? Niedawno przeprowadilem sie w Bieszczady i nawet nie wiem gdzie i komu mozna dac auto do sprawdzenia, zeby nie spierniczyl i nie wymienil pol auta zamoja kase, wiec moze ktos na grupie mi jakis rad udzieli.

Z gory dzieki

pozdr.
vneb

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2007 20:42:35 
Użytkownik

- waga: http://www.audi.de/etc/medialib/cms4imp ... 1.File.pdf
- 5.2 litra. koniecznie spełniający normę 505.00; pełen syntetyk;
- wymianę oleju w skrzyni zostaw warsztatowi, który się na tym zna;
- jest ich 6. na forum jest opisane jak je sprawdzić; komplet Beru kosztuje z wymianą ok. 350 PLN.

co do zapalania - http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752 - zaopatrz się w interface, zrób pełną diagnostykę i zamieść wyniki na forum. wówczas napiszemy Ci w jakim stanie jest silnik oraz co jest przyczyną problemów z rozruchem [choć stawiam na kąt wtrysku i spalone świece].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Strefa czasowa: UTC + 1