.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 08:45:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 b3 1.8 PM] Płukanie silnika przy wymianie oleju?
PostNapisane: 29.gru.2006 22:31:34 
Użytkownik

Chciałbym was zapytać o 2 sprawy z tym związane:

a) niedawno przeczytałem że podobno zawsze co którąś wymianę oleju a może nawet przy każdej warto przepłukać silnik płukanką - mam na mysli produkt który dodaje się do starego oleju tuż przed wymianą, odpala silnik na jakiś czas a potem spuszcza z olejem i zalewa nowym.

Prawda li to, czy nachalna reklama producentów?

b) kupiłem coś takiego marki STP ale - czy w moim wypadku - silniczek bierze niestety od 0,5 - 1l na 1000 km - zrobienie tego nie grozi nadmiernym wypłukaniem nagaru i rozszczelnieniem silnika? Z tego co zdiagnozowałem z mechanikiem, u mnie olej jest brany przez uszczelniacze zaworowe, bo ciśnienie mam równe ok. 11 barów na każdym cylindrze, ale zanim tego nie zrobię to boję się wrócić na (pół)syntetyk właśnie z powodu możliwego rozszczelnienia. Ktoś ma zdanie poparte praktyką?

BTW - co robicie ze starym olejem - warsztaty przyjmują za darmo? kiedyś na Słowacji widziałem pojemniki na to na stacjach, ale u nas jeszcze nie.

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 01:39:11 
Użytkownik

W zasadzie to pełensyntetyk nie potrzebuje zadnego płukania silnika przed zalaniem nowym. Zlewasz stary wlewasz nowy i nie ma problemu. Wazne jest żebys dokładnie zlac z silnika stary olej i z kazda wymiana wymieniac tez filtr. Skoro jezdzisz na mineralnym to takie plukanie jedynie rozszczelni silnik i moga pojawic sie wycieki

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 15:48:56 
Użytkownik

nie baw sie w specyfiki do plukania i inne takie, rob wymiane uszczelniaczy, zalej dobry markowy polsyntetyk i bedzie smigal jak ta lala :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2006 13:30:17 
Użytkownik

Czyli że waszym zdaniem zalecenie płukania silnika przy każdej wymianie oleju leży jedynie w interesie producentów specyfików do tegoż płukania :?:

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 09:08:58 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B7
Jeżeli jeździsz na dobrym oleju to przy wymianie nie ma potrzeby dodatkowego płukania silnika. Wymiana uszczelniaczy to wydatek rzędu 150 zł i napewno znajdziesz machera który zrobi to bez zwalania głowicy. Koszt samych uszczelniaczy to śmieszna sprawa (prezerwatywy są droższe :D ). Po wymianie śmiało zalej półsyntetyk (pełnego syntetyka nie radzę...)

Audi A4 B7 S-Line '06 2.0TDi (BRE)

Strefa czasowa: UTC + 1