Witam
Problem nie mój ale mojego znajomego i w jego imieniu piszę... mam nadzieję, że ktoś tutaj poda mi jakieś wskazówki co jest grane w jego A4.
Silnik 1.6 benzyna typ ADP od 7 miesięcy zgazowany.
Problem pojawił się ostatnio:
Silnik zimny... odpalamy (kręci normalnie)... po odpaleniu wszystkie kontrolki gasną oprócz kontrolki ciśnienia oleju i jednocześnie uruchamia się jakiś dziwny brzęczyk
. Silnik trochę hałasuje, tzn. słychać jakieś stukanie połączone z cichym szorowaniem. Stukanie zdecydowanie jest metaliczne.
Wyłączamy silnik i po chwili odpalamy jeszcze raz - tym razem silnik dziwnie pracuje, nierówno, słabo wchodzi na obroty, kontrolka ciśnienia oleju gaśnie prawie od razu po odpaleniu.
Gdy silniczek jest rozgrzany uruchamianie jest normalne, kontrolka ciśnienia oleju gaśnie od razu, praca silnika w normie.
Powyższe objawy pojawiły się ostatnio i występują zawsze po całonocnym postoju auta.
No i wreszcie pytanie: co jest grane z tym ciśnieniem oleju? Czy pompa oleju ma jakiś zawór zwrotny? Czy pompa nie daje rady przetłoczyć zimnego oleju?
Oczywiście auto jest zadbane, zawsze odpalane na benzynce, olej - dobry półsyntetyk.
Proszę o pomoc!
Aha, no i jakby ktoś miał jakiś namiar na schematy smarowania silnika, albo jakiegoś manuala do A4 ADP, byłbym niezmiernie wdzięczny
Pozdrawiam
Vidar