slavio... napisał(a):
witam was drodzy koledzy i prosze o małą pomoc...jestem nowy nowy więc jak zrobiłem coś nie tak to z góry sorka...otóż ostatnio miałem taką przygode że rozleciał sie napinacz od rozrządu(bo był to jeden z tańszych i przejechałem na nim ok 5tyś km bo ostatnio zmieniali mi rozrząd) w mojej a6 2.5 tdi 115KM.oczywiście wtedy jechałem ale powoli ok.30km/h coś lekko zazgrzytało więc zgasiłem silnik,próbuje zapalić ale nic po postoju 1min zakręciłem rozrusznikiem i zapalił ale silnik cały sie telepał i bardzo głośno pracował w końcu po kilkunastu sek zgasł.zaholowałem więc auto do mechanika no i zrobil. powiedzieli że rozsypał sie napinacz i rozrzad sie przestawił.....ale teraz jak rano wsiadam do mojej furki to musze krecić chwile żeby chycił(ok 3sek).telepie silnikiem i nie chce załapać.za drugim kręceniem na dotyk.,..ew. jak jest ciepły to też na dotyk tylko jak postoi ok 5 godz i dłużej to zaczynają sie problemy z odpaleniem...i chyba zauważyłem delikatną utrate mocy...prosze was o pomoc i z góry serdecznie dziekuje!!!
Z-VAG-uj auto kolego
Objawy wskazują na problemy z kątem wtrysku i dużo gorszą sprawą - "pocałowaniem się tłoków z zaworkami" po uszkodzeniu napinacza i przeskoczeniu rozrządu.
Polecam lekturę:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... 8e06b4c2f6
... i zdecydowaną zmianę mechanika, jeżeli Cię wypuścił z takimi objawami...