.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 22:19:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1.9tdi 1Z] chlapie olejem
PostNapisane: 12.lut.2007 15:48:13 
Użytkownik

panowie mam pytanie.dziś zauważyłem że po odkęceniu korka wlewu oleju podczas gdy silnik pracuje strasznie chlapie mi olejem z wlewu.silnik był zagrzany.na zimnym jeszcze nie wiem czy dzieje sie tak samo.co to może być bo wydaje mi sie ze nie powinno sie tak dziać.czego to może być oznaka i czy może sie cos takiego dziać w tych silnikach czy nie??

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 16:19:41 
Użytkownik

Troche to zle ale wina tkwi w odpowietrzeniu silnika, zobacz do czego ida przewody gumowe z pokrywy glowicy i wyczysc to bo silnik nie ma gdzie odprowadzac czesci kompresji a zapewne jego przebieg jest juz duzy. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 17:05:47 
Użytkownik

przebieg jest spory bo 212000 chodz niektórzy twierdzą że to nie dużo jak na taki silnik.wszytko jest z nim ok,pali w każdych warunkach,nie pobiera oleju,nie traci mocy,równo chodzi nie wiem co może być.czytałem troche o tym i dużo osób twierdzi że powinno z silnika chlapać.w niektórych mniej a w innych więcej to zeleży od budowy silnika.ale czy to napewno tak ma być??a jeśli nie powinno tak sie dziac to czego może być wina tylko tych kabli??

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 17:31:53 
Użytkownik

Nie sa to kable ale przewody przez ktore silnik "oddycha" . Wyciagnij bagnet kiedy silnik chodzi i zobacz czy tam dmucha czy wciaga powietrze. Orientacyjny przebieg to 30.000 na rok to mini. Odme wyczysc i powinno byc dobrze a skoro sie z silnika nie leje to mozesz tak jezdzic :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 17:48:16 
Użytkownik

chodziło mi o przewody a napisałem kable :diabel: wyciagałem bagnet i nic nie dmuchało.silnik ma niewielki wyciek chyba z pod simeringu jednak jest on tak niewielki ze z nim nie robie,oleju ubywa tylko troszke( pomiedzy jedna wymiana oleju a druga dolewam tylko to co pozostało w butli).a jeśli to nie te przewody co co moze być powodem tego chlapania??

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 20:37:46 
Klubowicz

Spuśc olej, odpal silnik i zobacz czy wtedy chlapie :diabel:
Przeciez walek rozrządu tez musi byc smarowany ! Nie odkręcaj korka, bo nie ma po co i niech sobie tam w srodku chlapie. :):
212 tys km na diesla to rozgrzewka. Jak się postarasz, to zrobisz ( na dlugich trasach ) jeszcze 3 - 4 razy tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 21:22:08 
Użytkownik

Auto: Renata
w malych ilosciach jest to akceptowalne ... w momencie gdy Ci sie ulewa ;) to juz robi sie mniej wesoło .... zrob jak Jack radzi ...

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 23:51:34 
Użytkownik

gdy odkręce korek i przystawie ręke to po chwili jest cała w kropkach od oleju.nie rozumiem tego stwierdzenia "gdy się ulewa".ulewanie kojarzy mi się z wypływaniem dużej ilości płynu.nie wiem czy dobrze cie rozumiem.czytałem troche o tym i w wielu przypadkach pisało że taki efekt to normalna rzecz.nie powinno jednak wychlapywać oleju przez otwór do sprawdzania jego poziomu oraz nie powinno być widać wychodzących z wlewu spalin.w sumie nie wiem czym sie sugerować bo każdy ma inne zdanie na ten temat...a o co ci chodziło z tym że jak się "ulewa" to juz nie jest wesoło??co może być spowodowane że wylewa sie duża ilość oleju przez odkręcony wlew i do czego to prowadzi tzn co w najbliższym czasie będzie do naprawy?? - pytam z czystej ciekawości.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2007 10:20:20 
Klubowicz

Jak juz pisałem,to ze chlapie olejem, to normalne, bo olej rozbryzguje wałek rozrządu.
Co do przedmuchow ze skrzyni korbowej, to jak pisał Jack Na pracującym śilniku wyciągnij miarkę oleju i wtedy będziesz widzial, jesli dmucha lub zaciąga powietrze, to znak, ze gładzie cylindrów lub pierścienie na tłokach są wytarte i kompresja "ucieka" do skrzyni korbowej.
Niektorzy odkręcają korek wlewu oleju i patrzą, czy nie dmucha, ale przedmuchy spod korka mogą swiadczyć raczej o :
niedroznej odmie
wytarciu prowadnic zaworowych
uszkodzeniu uszczelniaczy zaworowych
przedmuchow ze skrzyni korbowej

Strefa czasowa: UTC + 1