Witam!
Chciałbym się przywitać jako, że jestem nowym użytkownikiem forum. Miło mi Marcin jestem. Forum przeglądam od dłuższego czasu. Zanim napisałem tego posta przejrzałem całe mnóstwo tematów, postów odnośnie problemów czy historii, które mnie osobiście interesowały a dotyczyły mojego auta. Na chwilę obecną mam dwa pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi poprzez opcję "szukaj". Mam nadzieje, że jeżeli komuś moje pytania wydają się "lamerskie" to niech ma na uwadze, że zanim posta napisałem całe forum przeszukałem
.
Pytanie 1.
Auto bez problemu przyspiesza od 0 do 140 km/h. Przyspieszanie odbywa sie bardzo żwawo jak na silnik 1.9 TDI 1Z. Turbina prawidłowo załącza się i auto dostaje wyraźnego "kopa" i śmiga do przodu. Problem zaczyna się powyżej 140km/h. Samochód zaczyna się dławić tak jakby ktoś odcinał mu dopływ paliwa. W aucie mam wszystkie nowe filtry. Olej mobil pół syntetyk. Jeżdżę na dobrym paliwie - tzn. tankuje się na Statoil-u. Próbowałem zatankować się gdzie indziej ale problem nadal istnieje. Mam nadzieje, że forumowicze pomogą mi rozwiązać problem lub w jakiś sposób podpowiedzą i naprowadzą na przyczynę dławienia powyżej 140km/h. Nie chodzi mi tu o jazdę non stop powyżej tej prędkości ale jak auto ma prędkość maksymalną w okolicach 175km/h to te 170 powinien lecieć - tak przynajmniej mi się wydaje.
Pytanie 2.
Przy odpalaniu w mroźne dni po zagrzaniu świec auto pali na pół obrotu jak to się mówi, na dotyk. Przekręcam kluczyk i trach
. Problem pojawia się kiedy czujnik nie wymusza grzania świec - najwyraźniej nie ma takiej potrzeby - temperatura powietrza powyżej np. 7 C a rozrusznikiem muszę zakręcić dobrych kilka razy tak na ucho to przynajmniej ze 4 obroty. Tzn. przekręcam kluczyk i rozrusznik "mieli": raz, dwa, trzy, cztery i dopiero odpał. Przeglądając forum natknąłem się na historię ze źle ustawionym kątem wtrysku w pompie. Nie wiem czy to może w tym tkwi przyczyna jak tak to dlaczego po zagrzaniu świec jest oka a bez świec lipa. Chyba, że 1.9 TDI 1Z tak ma???
Z góry dziękuje za odpowiedź na moje pytanie.
Pozdrawiam
Marcin
Audi 80 B4 1.9 TDI 1Z.[/b]