.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 21:33:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [k-jetronic] Pewien element - do czego służy ?
PostNapisane: 28.lut.2007 20:24:14 
Użytkownik

Rys
Do czego ten element służy, po co są do niego doprowadzone przewody elektryczne ? I co będzie jak będą odłączone ? :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2007 21:54:48 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
To jest termiczny regulator paliwa. W MC przewody ida do grzałek - rezystorów, które gdy silnik jest zimny dostaja napięcie, grzałki ogrzewaja bimetale, a bimetale otwierają zaworek i spada ciśnienie paliwa w rozdzielaczu paliwa nad klapą spiętrzającą i silnik dostaje więcaj...paliwa. Dodatkowo podczas ostrego pałowania regulator też daje więcej paliwa dla silnika. Bez tego będzie bardzo źle. Musi być i tyle. Element ten w wielu 2,2t10V jest zasyfiony. Na pewnej blaszcze - membrance zbiera sie kamień, tak osad, który trzeba zedrzeć paznokciem. Przez ten osad auto nie chce dobrze odpalać i nie jedzie przy ostrym pałowaniu. Dodam, że czesto zabrudzone jest tez sitko pod jednym z wężyków paliwowych.

A na koniec dodam, że w innych modelach Audi w tym z silnikiem 2,2t 10V KG ów regulator jest troszke inny, i ma pojedyńczą grzałkę, a zamiast drugiej grzałki ma sterowanie podciśnieniem.

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2007 00:35:35 
Użytkownik

Ok dzięki za wyjaśnienie. Możesz mi jeszcze powiedzieć dokładnie gdzie to powinno być podłączone..? Może jakiś schemacik, bo na schemacie podłączenia silnika (MC), który posiadam nie ma tego elementu :|
Z góry dziękuje.

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2007 09:09:19 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
ten element jest "zaworkiem", ktory utrzymuje odpowiednie ciśnienie nad tłoczkiem w rozdzielaczu paliwa. Jak silnik jest zimny to cisnienie nad tloczkiem jest mniejsze, dzieki temu ramie przeplywki moze go popchnąć wyżej, a co za tym idzie na wtryskiwacze idzie wiecej paliwa. Jak silnik sie rozgrzewa, to zaworek w regulatorze termicznym przymyka sie, przez co upuszcza mniej paliwa znad tloczka w rozdzielaczu > zwieksza sie nad nim cisnienie i juz mniej się podnosi przez co nie leci nadmiar paliwa potrzebny w fazie nagrzewania.

Zabrudzenie w srodku o ktorym wsopmnial Pawel, powoduje, ze regulator termiczny sie "zatyka", a taki stan rzeczy powoduje, ze cisnienie nad tloczkiem w rozdzielaczu jest caly czas wysokie > mozna sobie wymyslic jakie moga byc objawy.

Podstawą, jest, zeby byl przykręcony do bloku silnika i mial taka samą temperaturę jak silnik. Rezystory w środku, są tylko wspomagaczem. Calość będzie dzialala bez nich. One są na wypadek, gdyby silnik powoli sie nagrzewal i ssanie nie dzialalo dluzej niz powinno. Jak odłączysz wtyczkę, to poprostu, bedzie troche bardziej pogato w pewnej fazie nagrzewania silnika.

Z jedną rzeczą, którą napisal Kefir się nie zgodzę, a mianowicie, że ten regulator w silniku MC ma jakiś wpływ na skład paliwa podczas pałowania silnika. W MC'kach podczas pałowania, wzbogacanie jest realizowane przy pomocy elektrozaworka przykręconego do głowiczki rozdzielajacej, ktory podczas otwarcia max przepustnicy zmienia swoje wypelnienie otwarcia i jest w stanie w glowiczce rozdzielajacej zmieniac cisnienie, ktore panuje pod membranami przy wyjsciach na wtryskiwacze i w ten sposob zwiekszajac ilosc lecacego paliwa.

A co do podłączenia, to z w wiązce powinna być wtyczka dwupinowa, z tego co pamietam to chyba biala albo szara w tamtych rejonach, gdzie wychodza przewody do czujnikow oleju.

P.S. sory za powtorke tego co napisal pawel.

P.S. jak bede mial chwilke czasu to wrzuce pale screenow jak to dziala.

Ostatnio edytowano 01.mar.2007 17:34:09 przez Lukasik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2007 17:03:45 
Użytkownik

Rozumiem. Ale co do kolorów wtyczek... nie mam tej wiązki w ogóle, a tylko tą do MACa i muszę coś samemu wymotać - dlatego pytałem o jakiś schemacik ;)

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2007 17:36:27 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
mechitro napisał(a):
Rozumiem. Ale co do kolorów wtyczek... nie mam tej wiązki w ogóle, a tylko tą do MACa i muszę coś samemu wymotać - dlatego pytałem o jakiś schemacik ;)

Pdlacz tam na zywca +12V i ma byc tam caly czas po wlaczeniu stacyjki.

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2007 00:19:33 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
chwila...
w B2 i "zwyczajnym" B3 była zielona, zdecydowanie zielona. - takiej szukaj. zastosowanie: jak kafir i lukasik pisali. jesli nie dziala jak powinno - auto albo nie zapala zimne, albo nie zapala cieple :-) bo: na zimnym steruje cisnieniem i odpala wtrysk rozruchowy, na cieplym ie steruje cisnieniem i nie włącza szóstego wtryskiwacza.

Strefa czasowa: UTC + 1