.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 21:40:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2,5 TDI V6 2001] Długi czas uruchamiania, za duże spalanie
PostNapisane: 05.mar.2007 17:23:17 
Użytkownik

Witam,

Auto na zimno odpala około 15 sekund (tzn tyle potrzeba kręcić rozrusznikiem aż zapali), świece grzeją, wtrysk sterujący wymieniony. Po pierwszym uruchomieniu silnika pozniej jest juz ok, auto pali na dotyk.

Następna sprawa: Zatankowalem do pelna, przejechalem 156 km i zalalem 23 litry paliwa. Troche sporo, nie?:) Nawet jak na ciężką noge :)

o co w tym moze chodzic? Wiem, ze zaraz powiecie, ze powinienem zdiagnozowac, ale ja nawet nie wiem o co biega ;)

Jestem nowym posiadaczem Audi (przypadkowo). Cały czas jezdzilem mercedesami (ostatnio C klasa 2,2 w dieslu). Nie znam sie na tych komputerach :)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 17:41:30 
Użytkownik

Skoro moment wtrysku jest dobrze ustawiony to auto ma juz duzo nalatane pompa nie jest pierwszej mlodosci wiec dawka rozruchowa do poprawki . W sumie to 5 minut z laptopkiem i pali na dotyk. To nie jest wada w kazdym TDI trzeba po pewnym przebiegu wprowadzic korekte dawki a widelki sa tam duze wiec nie ma problemu.Przywitaj sie ze wszystkimi jak etykieta nakazuje i jak przystaje. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 19:51:28 
Użytkownik

Cytuj:
Skoro moment wtrysku jest dobrze ustawiony to auto ma juz duzo nalatane pompa nie jest pierwszej mlodosci wiec dawka rozruchowa do poprawki . W sumie to 5 minut z laptopkiem i pali na dotyk. To nie jest wada w kazdym TDI trzeba po pewnym przebiegu wprowadzic korekte dawki a widelki sa tam duze wiec nie ma problemu.Przywitaj sie ze wszystkimi jak etykieta nakazuje i jak przystaje.

to co piszesz to dotyczy vp37 ale jej V6 nie ma. Z tym laptopem to w tym czasie to możesz przekodować sterownik na autoamta, a nie obrobić mapy w sterowniku, ale to jest tylko prowizorka i tylko w vp37.[/quote

Ja bym podłączył auto pod vaga i sprawdził porządnie kąt wtrysku + czujnik temp. cieczy.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 20:54:31 
Użytkownik

...i świece żarowe.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 21:09:13 
Użytkownik

Oczywiście, że witam wszystkich serdecznie. Dziekuje za odpowiedzi.

Auto ma przejechane 114 tyś, wszystko chodzi cacy z wyjatkiem tych malych szczegolikow, ktore sporo mnie kosztuja. Przejechalem 55 km i juz strzalka spadla sporo ponizej fulla.

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie wymienialem przednie wachacze jakies tysiac kilometrow wczesniej i juz mi sie wydaje, ze sie wyrobily...byc moze przywyklem do mercedesa gdzie po 50 tys wymienialem czasami koncowki drazków...Czy to normalne, ze te wachacze tak szybko kucają?

I skoro odezwał sie sam guru Meszrum to zxapytam jeszcze o jedno. Czy to normalne, ze gdy przelaczam skrzynie na D lub R (czy tez triptronic) to auto zaczyna glosniej warczec i troche dygotac?

Wiem, wiem Panowie, ze wchodze tu z butami o z miejsca zadaje mnóstwo pytan, ale ja nigdy nie mialem z autem problemow :)

pozdrawiam
P.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 21:36:39 
Użytkownik

Maxtdi mam jeszcze BMK i posiadalem AFB i co mi opowiadasz skoro bawie sie chipowaniem i innymi bajerami w TDI od ponad 10 lat a juz troche przezylem. Chyba jak bedzie wiecej czasu i chceci zaczne pisac na czym polega chipowanie czego uzywac jakie programy jakie kody adaptacyjne do zwyklego VAG i kompilatory bo jest tego duzo a firmy tuningowe owialy tajemnica tak bardzo w naszym kraju i kroja kase na tym co mozna samemu spokojnie zrobic majac pojecie o pracy silnika i potrafiac pojmowac dlaczego zmiana tego powoduje to a dlaczego jak zmienimy tamto zbyt mocno to mozemy miec dziure w tloku lub kopyto w bloku. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 22:06:19 
Użytkownik

no mój AFB też pali po ok 10-15 sekundowym kręceniu,na świece żarowe nie reaguje, ale na razie nie miałem czasu żeby przyjżeć się temu bliżej,myślę na temat tej dawki rozruchowej,ale gdyby miał zbyt małą to może próbował by w trakcie kręcenia łapać,a on ryknie gwałtownie ale musi swoje pokręcić

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 22:32:03 
Użytkownik

Pompa wtryskowa sie zuzywa w srodku a zwlaszcza VP44 wysokocisnieniowa. Dlatego jest ta tolerancja ktora daje fabryka aby sobie dawke podniesc oczywiscie chodzi o rozruchowa . Korekcje robia czesto i nawet nie regeneruja pompy wtryskowej a pozniej delikwent mowi ze padla mu po roku . Wszystko sie zuzywa i dlatego sa te widelki dla wtajemniczonych mowia duzo dla niewtajemniczonych sa cyferkami. Zmiana dawki startowej nie wplywa na zuzycie paliwa. Podjedziesz na warsztat a oni powiedza " my wiemy co jest ale to problem" , trzeba wymienic to i ustawic tamto a klient wyskoczy z kasy aby jego silniczek banglal. :|

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 22:51:30 
Użytkownik

Hmm, skoro twierdzisz że masz taką wiedzę w tym temacie to powinieneś znać różnice między vp37 a VP44 i wiedzieć że w tej drugiej zużycie mechaniczne pompy nie ma wpływu na rozruch silnika jak to ma miejsce w vp37. Pewnie większość ludzi którzy mają wiedzę i w nią inwestują co za tym idzie z niej żyją nie dzieli się pewnymi informacjami z innymi, a szczególnie w temacie modyfikacji silników co za pewne uchroniło nie jeden silnik od gwałtownego zgonu. Według mnie jest to normalne zachowanie. Bez urazy ale odnoszę wrażenie że jednak nie masz pojęcia o „chipowaniu i innych bajerach”. Co do kodowania sterowników i używania oprogramowania do chipowania to wszystko jest opisane na stronach tych właśnie „tajemniczych firm tuningowych” i nawet jak czegoś tam byś nie znalazł to na Googolu coś też się znajdzie. Co do dziur w tłokach to widziałem ich wiele ale większość z nich była w nie modyfikowanych silnikach.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 22:59:25 
Użytkownik

Tak masz racje nie mam i robie to tylko znajomym a znajomi robia to za pieniadze i to DUUUUUUUUUUze.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 23:14:32 
Użytkownik

Hastlas napisał(a):

Auto ma przejechane 114 tyś, wszystko chodzi cacy z wyjatkiem tych malych szczegolikow, ktore sporo mnie kosztuja. Przejechalem 55 km i juz strzalka spadla sporo ponizej fulla.

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie wymienialem przednie wachacze jakies tysiac kilometrow wczesniej i juz mi sie wydaje, ze sie wyrobily...byc moze przywyklem do mercedesa gdzie po 50 tys wymienialem czasami koncowki drazków...Czy to normalne, ze te wachacze tak szybko kucają?

I skoro odezwał sie sam guru Meszrum to zxapytam jeszcze o jedno. Czy to normalne, ze gdy przelaczam skrzynie na D lub R (czy tez triptronic) to auto zaczyna glosniej warczec i troche dygotac?

Wiem, wiem Panowie, ze wchodze tu z butami o z miejsca zadaje mnóstwo pytan, ale ja nigdy nie mialem z autem problemow :)

pozdrawiam
P.

odczytaj dane silnika [kod] z tabliczki znamionowej - 3 litery.
zacznijmy od tego, jaki masz silnik.

co do przełączania na D lub R, to silnik powinien działać bez zmian.
kiedy był wymieniany olej w skrzyni?

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:20:42 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
Hastlas napisał(a):

pozdrawiam
P.

odczytaj dane silnika [kod] z tabliczki znamionowej - 3 litery.
zacznijmy od tego, jaki masz silnik.

co do przełączania na D lub R, to silnik powinien działać bez zmian.
kiedy był wymieniany olej w skrzyni?

OK, dziekuje. Jutro odczytam kod, nie wiem kiedy byl wymieniany olej. Audi jest zza odry... ma 114 tys, ale to nie jest pierwsze ani 10 auto, ktore sprowadzam, wiec widze, ze to nie jest autentyczny przebieg (zuzycie roznych elementów, chociaz auto bardzo zadbane) nalezałoby dodac ze 100 tys, na moje oko.

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:24:46 
Użytkownik

tak, V6TDI a.d. 2001 może mieć realnie ok. 200 000 km.
to normalny przebieg, jak na ten rocznik.

co do reszty, to poczekajmy na oznaczenie silnika.

Anthem Advanced 1

Strefa czasowa: UTC + 1