.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 23:54:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Tdi Afn] Odma z bańką?
PostNapisane: 09.mar.2007 14:01:53 
Użytkownik

Mam pytanie mam u siebie do wymiany odmę, puszcza dołem troszkę. Stara ma taką białą bańkę w górnej części, a nowa to zwykła rurka bez tej bańki. Czy można założyć odmę bez tej bańki i co to właściwie jest ta bańka, moge zrobić zdjęcia tej bańce ale później.

Był VW Passat 2002 rok 1.8T AWT.
Jest Audi A4 2004 rok 1.9TDI AWX:)

Tytuł: Re: [Tdi Afn] Odma z bańką?
PostNapisane: 09.mar.2007 16:40:51 
Klubowicz

VTG! napisał(a):
Mam pytanie mam u siebie do wymiany odmę, puszcza dołem troszkę. Stara ma taką białą bańkę w górnej części, a nowa to zwykła rurka bez tej bańki. Czy można założyć odmę bez tej bańki i co to właściwie jest ta bańka, moge zrobić zdjęcia tej bańce ale później.

Myślę, że coś "pokręciłeś" :D :): .
Odma w Twoim silniku jest zabudowana na pokrywie zaworów, a rurka (jeśli dobrze zrozumiałem) o której napisałeś służy odprowadzeniu gazów do odmy (tej na pokrywie zaworów).
Jeśli kombinuję w dobrym kierunku, to powinieneś uratować swoją "białą bańkę" za wszelką cenę, bo została założona w ramach akcji serwisowej w ASO, celem ograniczenia zużycia oleju (spełnia funkcję separatora mgły olejowej, dzięki któremu do odmy trafiają tylko gazy a olej spływa spowrotem do skrzyni korbowej).
Wynika to z faktu, że AFNy lubią pić olej poprzez "niedopracowany" na etapie konstrukcyjnym system odpowietrzania skrzyni korbowej.
Mówiąc krótko - po wyeliminowaniu "białej bańki" może wzrosnąć konsumpcja oleju silnikowego.
Teoretycznie może być i tak, że odma została ulepszona (i nie przepuszcza już oleju do układu dolotowego), a zatem stosowanie "białej bańki" utraciło sens bytu. Niestety - to tylko teoria ale być może ktoś będzie lepiej zorientowany w tym zgadnieniu i zaraz wszystko nam pięknie wytłumaczy :D :?:

Moim zdaniem "biała bańka" ma numer: 052 103 495 i jeśli jest uszkodzona, to poprostu kup nową w ASO ale najpierw skontroluj opaski zaciskowe.
:peace:

Ostatnio edytowano 09.mar.2007 17:52:22 przez Piotruś, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 17:33:43 
Użytkownik

Kolega Piotruś ma rację podobno sytuację przerabiałem w VW Jetta.Wyeliminowanie bańki z weża odmy spowodowało większe zużycie oleju,mało tego obudowa filtra powietrza wraz z filtrem, do ktorego doprowadzona była odma zapaskudzała sie olejem.W trybie natychmiastowym przywróciłem układ do fabrycznego stanu.I był spokój.Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 17:48:31 
Użytkownik

Na allegro i w sklepach są te węże odmy bez tej banki, a ja jakoś da się przemyć, przeczyścić? AW ostateczności przełożę bańklę do nowego węża.

Tutaj są linki do odm z allegro:
http://moto.allegro.pl/item174022056_wa ... d_tdi.html

http://moto.allegro.pl/item173093398_to ... ejowa.html

Nie mogą byc one ulepszone w żaden sposób bo to zwykłe rurki.

Moja odma puszcza dołem olej nie wiele jest to raczej przepocenie, czy moge jeździć z tym jeszcze jakiś czas czy konieczna jest natychmiastowa wymiana?

Był VW Passat 2002 rok 1.8T AWT.
Jest Audi A4 2004 rok 1.9TDI AWX:)

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2007 21:07:05 
Użytkownik

Auto: Renata
masz banke bo masz model po lifcie ... (przynajmniej tak mi sie wydaje bo ja tez ja mam ;-) )

Obrazek

w starszych modelach (np.te z allegro) funkcje ta spełniała siateczka w rurze odpowietrzajacej ,natomiast u ciebie zadanie to spełnia osobny element .... (widac na dołączonym obrazku ;) )

Strefa czasowa: UTC + 1