.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 23:56:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 2.5TDI]Jaki silnik??
PostNapisane: 26.mar.2007 13:25:07 
Użytkownik

Mam fachowe pytanie i potrzebuje fachowej odpowiedzi.

Sprawa wygląda tak iż:
Pokonywałem moją C4 2,5tdi 115km AAT 5cylindrówka z 91r zalany odcinek drogi i jak sie teraz okazalo mialem dziure w obudowie filtra paliwa na samym dole przez co w miare łatwo naleciało tam wody która zostala wessana do silnika konsekwencja czego jest teraz jego blokada. Samochód mam u mechanika który będzie oglądał co sie stało i czy uszkodzenie jest w miare małe by opłacało sie je naprawiać bo może być tak że taniej jest kupić nowy silnik. I właśnie dlatego pytanie do specjalistów.

Jakie silniki podejdą procz idealnie takiego samego bo im więcej możliwości tym większe szanse znalezienia czegoś ciekawego!!

Słyszałem że jest możliwość włożenia 6 cylindrówki rzędowej z A6 ale czy nie bedzie wtedy problemu z komputerem i pompom, aha i czy przy mocniejszym silniku nie będzie te sprzęgło za słabe.

Czy macie jakieś dojścia gdzie można sie rozejrzeć za silnikami i jak wyglada z strony technicznej podmiana komputera itd czy trudno jest to wszystko wymienic i zgrać ustawić by działało tak jak ma?

Prosze o konkretne modele silnika jakie moge włożyć z mała istrukcją co w tym przypadku stanowilo by problem itd

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 15:24:47 
Klubowicz

Ja bym jednak polecal, zeby auto nie stalo dlugo z zalanym silnikiem...
Jak sie go wysuszy zanim zardzewieje to bedzie chyba choodzil. Oczywisice, trzeba zmienic olej i filtr na nowe. Lepiej sciagnac nawet glowice i dokladnie wszystko wysuszyc niz wkladac nowy motor...
Wlozenie do tego innego motoru niz AAT nie jest latwe i wymaga duzej ilosci przerobek. Stosunkow najmniej to pewnie AEL...ale komp, pompa i miliony innych pierdol musza byc zmienione.
W a6 nie bylo rzedowych szesciogarowek, a V6. Przy wstawianiu takiego silnika musisz miec kompletny prawie caly osprzet do niego.
Idiotyczny pomysl, wysusz motor i bedzie chodzil i nie zapomnij o turbine :)
A tak w ogole to wypada sie przedstawic, skoro jestes nowy na tym forum - jest do tego osobny dzial.

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 15:37:38 
Użytkownik

przepraszam ze sie nie przedstawiłem, ale jak ktoś chce coś o mnie wiedzieć otworzy sobie moj profil a tam znajdzie adres do mojej strony domowej tak wiec wszystko jest jak ktoś chce wiedzieć, jednak myśle ze to teraz nie największy problem.

Suszenie silnika itd to wszystko fajnie brzmi tlko problem w tym ze silnik jest blokniety rozrusznik nie rusza nim wogole a na 5 biegu udalo sie troszke go ruszyc po czym zlapalo go juz na dobre. Nie wiem możliwe ze jak kapla zimna woda na rozgrzany tłok to go rozwalilo niewiem co tam sie stało wkazdym razie cos go trzyma i to za niedlugo już mi powie mechanik, ja jednak niechce tracic czasu i sie zorientować co mógł bym tam włożyć i gdzie by mi mogli to wszystlo poskladać do kupy.

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 15:45:03 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
zacznij szukać silnika z turbiną włącznie.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 16:02:35 
Użytkownik

a po co mi turbina gdybym kupil taki sam silnik AAT. Bo ja mam nowa turbine stara sie rozleciała!

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 16:26:44 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
dziwne pytanie. jezeli po odkreceniu swiec zarowych , i przekreceniu rozrusnikiem wydmucha Ci zawartosc a nastepnie po wkreceniu ich spowrotem , zmianie filtra na nowy nie bedzie odpalal lub co gorsza nie bedzie mial kompresji wtedy lepiej zajmij sie sciagnieciem glowicy ale zaczynanie diagnostyki usterki od szukania nowego silnika jest conajmniej zabieraniem sie za sprawe od ... niewlasciwej strony :):

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 16:33:36 
Użytkownik

odkrecilem i chciałem tak zrobić ale silnik sie juz nie kreci jak wspominałem cos tam wnim chyciło rozwalilo sie czy zatarło. Mechanik juz go tam rozkreca a ja nie trace czasu tak wiec prosil bym o porade czy jest mozliwosc wlozenia innego silnika jesli tak to jakiego.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 08:43:39 
Klubowicz

Ze zmiana silnika na inny to juz nie taka latwa sprawa....szukaj AAT, bedzie najprosciej. To jest opcja, w ktorej bedzie najmniej pracy i gratow koniecznych do reanimacji...

Tytuł: Re: [C4 2.5TDI]Jaki silnik??
PostNapisane: 27.mar.2007 12:59:08 
Użytkownik

Pechowiec napisał(a):
mialem dziure w obudowie filtra paliwa na samym dole przez co w miare łatwo naleciało tam wody która zostala wessana do silnika konsekwencja czego jest teraz jego blokada.

Masz na myśli filtr paliwa czy filtr powietrza? Bo filtr paliwa nie ma żadnej obudowy, po prostu wisi sobie goły filtr, z przykręconymi rurkami (ja mam 2,5 TDI "1T" 120 PS) A jesli już dostała Ci się woda do paliwa, to sterownik pompy wtryskowej przeszedłby w tryb awaryjny; nie sądzę, że silnik stanął na amen. Pomyśl ile wody musiałyby wtryskiwacze pompować do garów :galy: Masz jakieś inne podstawy by sądzić, że slinik zalany jest wodą?

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 18:15:51 
Użytkownik

od wody w paliwie nie ma możliwości aby zablokowało silnik. wtryskiwacze to nie węże ogrodowe, że leja litrami na minute. tej wody byłoby za mało, aby odkształcić tłok, pod wpływem różnicy temperatur.
jeżeli jednak masz tą wodę w cylindrach, to suszenie powinno być zrobione najszybciej jak się da. gładzie na ściankach szybko zachodzą rdzą. nawet przy zdjętej głowicy, ładnie korodują od pary wodnej z powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 20:18:59 
Użytkownik

Miałem na myśli obudowe (skrzynke ) w ktorej jest filtr powietrza. Jest zamieszczona prawie zę w pionie i jest dosyć duża tak więc jej dół jest dosyć nisko. Wiem ze jest zalany intercooler ale chyba tez niema tam wiele wody po dmuchałem to slychać było bulgotanie ale dało sie przedmuchać. Możliwe ze tlok złapał sie o zawór. Niewiem juz jutro mam nadzieje sie dowiem coś. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i widze że chyba jednak nie ma sensu zajmować sie innymi silnikami tylko znaleść AAT. Ale z ciekawości zapytam o jakie podzespoly wam chodzi w przypadku innego silnika. Pompa wtryskowa, komputer, turbuna ?? co jeszcze trzeba by bylo wymienic???

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 20:24:17 
Użytkownik

Pechowiec napisał(a):
z ciekawości zapytam o jakie podzespoly wam chodzi w przypadku innego silnika. Pompa wtryskowa, komputer, turbuna ?? co jeszcze trzeba by bylo wymienic???

Zalezy jaki silnik, ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to wiązka, układ elektryczny, mocowania silnika, skrzynie biegów, półosie, osprzęt, moze i pzrednie zawieszenie itd itp

P.S. jak juz musisz, to szukaj AAT

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 20:28:24 
Użytkownik

jeśli zassał wody to mogą być albo nawet są napewno pokrzywione korbowody, miałem takiego goscia,zostały wymienione i pojechał,ale możliwe że korbowód przy próbie obracania uszkodził blok silnika

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 20:31:44 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Jeśli korby nie zostały pogiete od nadmiaru wody, to zdaj się na opinię mechanika. Jeśli motor był sprawny a teraz uległy porysowaniu gładzie cylindrów - szlifuj cylindry.
Jesli pogięło korby - szukaj drugiego silnika - w tym naprawa może cię zrujnować :(
Szukaj AAT.

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 21:18:12 
Użytkownik

Póki co wiem że jednak rozwaliło jeden tłok. Mechanik jeszcze bada reszte i mierzy na maszynie czy wszystko proste itp. Ale powiedział że lepiej naprawić ten silnik niż wymieniać, ponieważ nie wie sie do końca co sie kupi a ten silnik to jest jak po kapitalce, w idealnym stanie tak wiec szkoda go a naprawa wyjdzie taniej. Co do podzespołów które trza by było wymienić jeśli chodzi o inny silnik to wolał bym naprawde kupić nowy samochód.

Dziękuje za wszystkie odp jeszcze napisze wam co ostatecznie trzeba bylo wymienić przyda sie może kiedyś komuś ten temat chodz licze że nie.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1