.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 23:50:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 1.9tdi 1Z] sprzęgło
PostNapisane: 27.mar.2007 19:15:12 
Użytkownik

witam.panowie po wymianie sprzęgła zaczeła dziac się dziwna rzecz a mianowicie niekiedy jak puszcze sprzęgło na luzie to słysze dźwięk jakby ktoś wsadził patyk w szprychy jadacego roweru i ocierał by on o nie,słychac to cały czas dopuki nie wcisne ponownie sprzegła,słychać takie chrupanie.gdy wcisne ponownie sprzęgło i puszcze ten dzwiek niknie lub powtarza sie to samo.co to moze być??sprzegło jest cale nowe.czyzby te elementy musiały sie dotrzec i dlatego wydaje takie dziwne dzwieki czy moze mechanik cos zle zrobił.a drugie pytanie czy w sprzęgle ktore ja posiadam w 1Z jest jakaś przerwa pomiedzy łożyskiem a dociskiem bo podczas gaszenia silnika przy puszczonym sprzegle słychac na koncu metaliczny dzwiek pochodzacy ze sprzegla.gdy wyłanczam silnik na wcisnietym sprzegle to tego nie słychac.znajomy powiedział mi ze moze być przerwa pomiedzy łożyskiem a dociskiem i ze wtedy to jest normalne...

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 20:34:28 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Po wymianie sprzęgła powinno być cichutko. Wiem z własnego doświadczenia.
Jedź do mechanika z reklamacją.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 23:33:43 
Użytkownik

Za malo jednak danych podales.

Napisz moze kilka odpowiedzi na pytania:

1 Co sie dzialo ze wymieniles sprzeglo.
2 Czy wymieniles komplet czy tylko jakies czesci i jakiej firmy masz sprzeglo.
3 Czy poza tymi dzwiekami pracuje normalnie.
4 Czy na pedale sprzegla podczas wciskania na roznych etapach cos sie zmienia.
5 Czy .... juz sam nie wiem moze cos sam wymyslisz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 05:20:32 
Użytkownik

1.przed wymiana sprzegła strasznie szarpało i stukało przy zmianie biegów,słychac tez było szum które wydawało łożysko.
2.wymieniłem komplet firmy sachs (tarcza,docisk,łożysko)
3.gdy wciskam sprzegło to zaczyna wydawac inny dzwiek.gdy energicznie puszcze sprzęgło na luzie to słychać chrupniecie.
4.przed wymiana były widoczne takie same efekty jak teraz.jedyne co sie zmieniło to nie szarpie i nie słychac łozyska,wszystko w sumie sprawnie chodzi jednak te dzwieki sa dla mnie niepokojace bo moim zdanie nie powinno ich byc.przed wymiana nie miałem czegos takiego jak opisałem w 1 poście czyli tego chrupania po puszczeniu sprzegła ktore niknie dopiero jak wcisne sprzedgło..

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 05:21:41 
Użytkownik

ad 3 sorry za opuszczenie punktu : poza tymi dzwiekami działa poprawnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 07:58:29 
Użytkownik

U mnie ( po wymianie sprzęgła-robiłem to sam) też słychać metaliczny dźwięk w czasie gaszenia silnika. Gdzieś widziałem zdanie nt.regulacji ramienia wysprzęglającego, ale nie przypominam sobie aby u mnie była taka możliwość. Ktoś inny pisał że łożyska wyciskowe oryginalne są jakby grubsze i po to właśnie jest ta regulacja , aby zlikwidować opisany przez Ciebie "luz"
Cytuj:
czy w sprzęgle ktore ja posiadam w 1Z jest jakaś przerwa pomiedzy łożyskiem a dociskiem

Niestety nie przyjżałem się podczas składania czy taka regulacja jest i złożyłem bez tego. Czy ktoś mógłby się kompetentnie wypowiedzieć(ewentualnie jakieś rysunki podrzucić?).

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2007 00:03:49 
Użytkownik

Cóz to chyba wskazuje na skrzynie biegów.
Sprawdz olej lub napisz czy sprawdzałes.
Bo jesli jest jak piszesz to albo wałek ze skrzyni biegów( ale raczej nie) albo cos w skrzyni biegów (zobacz czy jakichs starych wyciekow nie masz oleju)
Nic innego nie przychodzi mi do glowy, chyba ze szukamy w złym miejscu tych odgłosów.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2007 05:03:06 
Użytkownik

mechanik mi powiedział ze to jest wina siłownika sprzegła.trzeba go popuścic bo przez niego elementy sie obcieraja i wydaja taki dźwięk.to musi być wina sprzęgła bo po jego wcisnieciu nie słychać tego dźwieku.to jest tak jak on mówi gdy wciśniemy sprzęgło ten siłownik sie tak ustawia ze te elementy sie nie obcierają.nie wiem czy dobrze to wyjasniłem.podziele sie z wami wrazeniami jak z tym zrobie...

Strefa czasowa: UTC + 1