.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 22:16:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4] Jak określić precyzyjnie stan pompy wodnej?
PostNapisane: 27.kwi.2007 19:49:47 
Użytkownik

Panowie jak w temacie jak to zrobić? Mam teorie swojego problemu który mnie juz nęka od jakiegoś czasu własnie z temp i doszedłem do wniosku (po wymianie czujników i termostatu) ze może pompa juz ledwo zipie i nie pompuje dobrze jak powinna. W sumie auto ma przejechane ponad 200 tyś i chyba nikt tego nie robił. Chce tą wszystko dobrze przeglądnąc i wyeliminowac wszystko przy silniku zanim sprawdze zegar czy sprawny.
Druga sprawa czy sprawdzenie VAGIEM coś tutaj da?

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2007 21:06:55 
Użytkownik

jeśli pompa wodna nie cieknie o kręci się "luźno" (po zdjęciu paska) to na 100% jest OK.

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2007 21:33:33 
Użytkownik

Auto: A6 C5 2.7 Biturbo
SebMis napisał(a):
jeśli pompa wodna nie cieknie o kręci się "luźno" (po zdjęciu paska) to na 100% jest OK.

Moim zdaniem nie do końca. U mnie też się luźno kręciła a skończyło sie na wymianie uszczelek. Po prosti wiatrak pompujący(czy jak to się tam nazywa:)) obracał się na trzpieniu. W nowych pompach jest to już chyba inaczej rozwiązane bo w kilku wodziałem klinik a nie zgrzew na trzpieniu.
Moim zdaniem nie da się tego inaczej stwierdzić niż organoleptycznie czyli chyba będzie najlepiej jak wyjmiesz pompę.
Wiem że to trochę czasu kosztuje ale i tak mnie niż naprawa silnika po przegrzaniu.

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2007 13:03:34 
Użytkownik

Spike napisał(a):
SebMis napisał(a):

Moim zdaniem nie do końca. U mnie też się luźno kręciła a skończyło sie na wymianie uszczelek. Po prosti wiatrak pompujący(czy jak to się tam nazywa:)) obracał się na trzpieniu. W nowych pompach jest to już chyba inaczej rozwiązane bo w kilku wodziałem klinik a nie zgrzew na trzpieniu.
Moim zdaniem nie da się tego inaczej stwierdzić niż organoleptycznie czyli chyba będzie najlepiej jak wyjmiesz pompę.
Wiem że to trochę czasu kosztuje ale i tak mnie niż naprawa silnika po przegrzaniu.

No własnie borykając się cały czas z problemem temp. chyba jednak to zrobie jak mówisz, bo wydaje mi sie ze moze pompa nie tłoczy skutecznie jak powinna :(

Strefa czasowa: UTC + 1