.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 22:25:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ C-3 ] Skrzynia automat. Samodzielny serwis
PostNapisane: 29.kwi.2007 18:21:57 
Klubowicz

Witam ! Jestem na etapie kupowania auta dla szwagra C-3, 1987r z trzybiegowym automatem :peace:
Czy ktos z Was wymienial filtr oleju w tej skrzyni samodzielnie ? Jesli tak, to prosze o wskazowki, jak to zrobic.
Ps. Wiem, ze serwis zrobi to fachowo ( albo i nie ) ale nie chodzi mi o ganianie po serwisach i podwajanie wartosci auta, tylko o satysfakcje z samodzielnie wykonanej pracy.
Dziekuje i pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2007 07:54:41 
Użytkownik

Witaj. Ja mam b3 z 1987 r z 3-biegowym automatem. Wymiana to nic trudnego. Wiec tak: wykrecasz miarke oleju z miski(chyba klucz22), wtedy splywa olej ze skrzyni. Potem odkrecasz 4 sruby od miski oleju,zciagasz ja,i widzisz plyte sterujaca. Przykrecona jest do niej teka pokrywka czesciowo w ksztalcie kolka.2 srobki na srubokrey(krzyzak).odkrecasz ja i zdejmujes razem z filtrem. filtr jest okragly siateczkowy.polecam kupic nowy bo kosztuje smieszne pieniadze(ok30pln).Potem to skladasz, tylko dokladnie. Zwroc uwage na stan oleju(czy nie czuc spalenizny, czy nie ma opilkow). Miske dokladnie wymyj i wysusz.Uszczelka pod miske moze byc droga(ok120pln)ale podobno sa dostepne na allegro tansze, choc ja 2 razy zakladam ta sama i jest ok. potem jak wszystko poskrecasz to przez miarke(z komory silnika) nalewasz olej dextronII( jezdzilem na mobilu,ale teraz jakies 50tys zrobilem na hipol ATF-tez dextronII i nie ma roznicy a olej o polowe tanszy)ok 2,5l. odpalasz autko niech pochodzi chwile.Przelanczasz dzwignie na kazda pozycje,potem na P lub N i przy zapalonym silniku mierzysz poziom miarka.Zeby bylo choc min,bo jak silnik rozgrzejesz (ok 60st tem oleju w skrzyni) to wtedy dokonujesz ostatecznego pomiaru.
Powodzenia i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2007 14:31:01 
Klubowicz

O to mi chodzilo ! Dzieki kolego.

Strefa czasowa: UTC + 1