.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 23:52:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1.8 PM] Dziwne zachowanie na benzynie
PostNapisane: 29.kwi.2007 21:02:11 
Użytkownik

Mam audi 80 B3 i mam poważny problem z nią. Otóż silnik pracuje na benzynie lecz nie potrafi utrzymać stalych obrotów. Gdy się wciśnie na danym biegu gaz do pewnego momentu to silnik przyspiesza ale tylko do tego danego momentu a potem nie utrzyma stalej prędkości tylko spada z obrotów hamując samochodem po czym po chwili znowu wyrywa do przodu znaczy się nabiera obrotów i znowu gdy nabierze obrotów do tego momentu co mamy wciśnięty gaz i spada z nich raptownie hamując silnik. Samochód jest też wyposażony w instalacje gazową i na gazie jest wszystko w porządku. Co może być tego przyczyna? Jeśli jest w tym poście coś nie jasnego z mojej strony pytajcie a postaram się wyjaśnić to jak tylko umie. A zapomnialem napisać że powyżej 4tys obrotów samochód się zachowuje calkiem normalnie czyli można utrzymać stalą prędkość. Pomóżcie proszę! Dziękuje z góry!

Tytuł: Re: [80 B3 1.8 PM] Dziwne zachowanie na benzynie
PostNapisane: 30.kwi.2007 12:19:13 
Użytkownik

Na logikę - skoro na gazie jest ok to w 1 kolejności trzeba podejrzewać coś co jest różne dla tych systemów zasilania. Ja bym z książką Dietera Korpa albo inną co dobrze opisuje twój silnik, po kawałku sprawdził kolejne elementy układu wtryskowego ZACZYNAJĄC OD WYWOŁANIA KODÓW BŁYSKOWYCH.

Napisz może jaką masz instalację gazową, bo czasem gazownik coś źle podłączy i wprawdzie na LPG hula ale na benzynie nie bardzo.

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2007 19:25:38 
Użytkownik

instalacja jest firmy LOVATO... nie dokladnie wiem jak wywolac i odczytac te kody blyskowe... slyszalem jeszcze ze jest przy instalacji gazowej urzadzenie ktore sie nazywa korektor bledow i ze od niego tez zalezy praca silnika na benzynie gdy sie ma instalacje gazowa..

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2007 08:48:21 
Użytkownik

janekmariano napisał(a):
instalacja jest firmy LOVATO...

Chodziło raczej o generację - I? II (z komputerem)?

janekmariano napisał(a):
nie dokladnie wiem jak wywolac i odczytac te kody blyskowe...

Potrzebujesz próbnika napięcia czyli po prostu małej żarówki z kablami, zdejmujesz półkę pod kierownicą, tam odnajdujesz końcówki (potrzebny rysunek, postaram się wkleić) a potem podpinasz ją pod nie. Teraz w zależności od wersji:
a) wkładasz bezpiecznik na parę sek w przekaźniku pompy paliwa, lub
b) zwierasz na tyle samo 2 styki z rysunku.
Obrazek

Potem żarówka zaczyna migać kodami - po 4 błyski z przerwami. Jak masz kod - sprawdzasz w książce albo wyślij tutaj to ci sprawdzę. I potem szukasz w tym podzespole.

P.S Załatw sobie książkę Dietera Korpa "Naprawiam i reguluję Audi 80" - prosto i łopatologicznie opisane 90% rzeczy które może ci przyjśc do głowy zrobić przy twoim modelu.

Ostatnio edytowano 02.maja.2007 13:19:16 przez knocke, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2007 09:51:36 
Użytkownik

instalacja jest drugiej generacji... czy to zalezy od tej instalacji jak silnik pracuje na benzynie??? ktora kontrolka jest od tych kodow usterek???

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2007 12:03:40 
Użytkownik

janekmariano napisał(a):
instalacja jest drugiej generacji... czy to zalezy od tej instalacji jak silnik pracuje na benzynie???

To oczywiste że może zależeć, ponieważ instalując gaz ingeruje się także w benzynę: trzeba minimum odłączać wtrysk lub inny gaźnik, pompę paliwa, zrobić przełączanie z jednego na drugie w zależności od obrotów, sterować zapłonem (w niektórych wypadkach)... Więc jak gazownik coś spaprze to potem na PB nie chodzi.

janekmariano napisał(a):
ktora kontrolka jest od tych kodow usterek???

To się zmieniało - niektóre miały kontrolkę na tablicy inne trzeba było podłączać ręcznie - podaj mi rocznik auta i symbol (2 litery) silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2007 21:34:34 
Użytkownik

To jest takie samo jak twoje 1.8 S PM rocznik 89... jeszcze nie sprawdzalem tego bo dzisiaj mialem zwarcie w instalacji i musialem to zrobic a poza tym zauwazylem ze brakuje mi kilku zarweczek w liczniku... wiec jak tylko bede mugl to sprawdze te kody usterek.

Strefa czasowa: UTC + 1