.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 09:41:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3/B4 2.3 NG] problem z kontrolka i silnikiem
PostNapisane: 14.maja.2007 21:42:56 
Użytkownik

potrzebuje pomocy starcilem sanie w tym silniku i nie wiem co zrobic kolega ma inne napiecie w wtyczce od wtrysku 6 bezposredniego w kolektor moze to to jakie powienno tam byc napiecie albo co moglo innego sie zepsuc natomiast drugi problem to ten ze z lewej strony sa dwa czujniki od cisnienia oleju i nie wiedzialem podpiolem byle tak teraz juz podpiolem ok i pokazuje mi na zegarku cisnienie oleju ale starilem kontolke w zegarach nie swieci przy zaplonie powiedzcie mi ktory czujnik za to jest odpowiedzialny???? Z ym paleniem za zimno jest porazka niechc palic a jak zaskoczy to odrazu gasnie kable ok swiece ok i zaplon ok a wiec co

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 22:07:00 
Użytkownik

PLLLLIIIIIIZZZZZ .... jest coś takiego jak interpunkcja.....

zupełnie nie rozumiem jakie masz kłopoty z twoim autem...

straciłeś sanie? znaczy się tzw. "sanki" pod silnikiem? odpadły ci jakoś?

Audi 80 B2 1.6D JK 1999 - 2006r.

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2007 09:36:42 
Klubowicz

Przeczytałem to dwa razy i nadal nie wiem o co chodzi :(:

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2007 21:28:56 
Użytkownik

No to prawda trudno to zrozumieć, ale z tym rozruchowym, to napięcie nie może być tam cały czas stałe. Zmienia się wraz ze zmianą temperatury silnika. Przy ok 20 stopniach to rozruchowy włącza się tylko na dosłownie kilka sekund, natomiast przy -20 stopniach na ok 40 sekund. A steruje nim ECU pobierając dane z czujnika temperatury, tego dwu pinowego.

Nie wiem czy o to ci chodziło bo tak się wysłowiłeś, że ciężko to przeczytać. Teraz już wiem co czują nauczyciele młodszych klas :diabel:

Audi 100 C4 2.8 AAH Quattro- 174KM- 245Nm

W sumie 414KM i 803Nm szkoda, że nie pod jedną maską :):

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2007 22:22:31 
Użytkownik

Najpierw pobronie trochę kolegę... Nie każdy z przedmiotów humanistycznych jest orzeł niektórym lepiej idą przedmioty ściśle innym odwrotnie więc proszę odrazu nie wzywać, ale nie o tym mowa... Koledze zapewne chodzi o to że auto mu ciężko odpala i myśli że nie ma ssania to znaczy nie daje mu bogatszej mieszanki. Z tego co wiem to za ssanie nie odpowiada wtryskiwacz na kolektorze to jest wtryskiwacz rozruchówy i działa tylko przy odpalaniu i jest sterowany jakimś sygnałem z rozrusznika. Za ssanie odpowiedzialny termiczny regulator ciśnienia i jest gdzieś na bloku silnika. idzie przez niego odpływ nadmiaru paliwa do zbiornika a gdy jest zimny silnik to on się zamyka i jest większe ciśnienie na rozdzielaćzu i do wtryskow płynie więcej paliwa (bogatsza mieszanka). Jeśli coś pomyliłem proszę mnie poprawić. Ale może teraz inni będą wiedzieli o co koledze chodzi(inne napięcie na wstyskiwaczu rozruchówym i czy to jest wina jego problemów) u mię w poprzednim aucie za takie objawy odpowiadał właśnie regulator nie wtryskiwacz,
ps. Poprzedni silnik to 1.8 na pełnym mechanicznym wtrysku 89r. Od jakiegoś audi (był zamontowany w vw scirooco) ten od kogo kupiłem nie wiedział od jakiego. W zwiazku z tym że był to swap mogą być jakieś różnice w stosunku do kolegi(silniki też nieco inne ale układ zasilania praktycznie ten sam). Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2007 06:32:51 
Użytkownik

sluchajcie zaczolem wszystkie wtyczki odpinac pokolei i co sie okazalo ze jak odepne wtyczke od przepustnicy to pali od kopa wiec co sie moglo zepsuc w przepustnicy bezpieczniki ok

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2007 11:16:38 
Użytkownik

omen-25 napisał(a):
Najpierw pobronie trochę kolegę... Nie każdy z przedmiotów humanistycznych jest orzeł niektórym lepiej idą przedmioty ściśle innym odwrotnie więc proszę odrazu nie wzywać, ale nie o tym mowa... Koledze zapewne chodzi o to że auto mu ciężko odpala i myśli że nie ma ssania to znaczy nie daje mu bogatszej mieszanki. Z tego co wiem to za ssanie nie odpowiada wtryskiwacz na kolektorze to jest wtryskiwacz rozruchówy i działa tylko przy odpalaniu i jest sterowany jakimś sygnałem z rozrusznika. Za ssanie odpowiedzialny termiczny regulator ciśnienia i jest gdzieś na bloku silnika. idzie przez niego odpływ nadmiaru paliwa do zbiornika a gdy jest zimny silnik to on się zamyka i jest większe ciśnienie na rozdzielaćzu i do wtryskow płynie więcej paliwa (bogatsza mieszanka). Jeśli coś pomyliłem proszę mnie poprawić. Ale może teraz inni będą wiedzieli o co koledze chodzi(inne napięcie na wstyskiwaczu rozruchówym i czy to jest wina jego problemów) u mię w poprzednim aucie za takie objawy odpowiadał właśnie regulator nie wtryskiwacz,
ps. Poprzedni silnik to 1.8 na pełnym mechanicznym wtrysku 89r. Od jakiegoś audi (był zamontowany w vw scirooco) ten od kogo kupiłem nie wiedział od jakiego. W zwiazku z tym że był to swap mogą być jakieś różnice w stosunku do kolegi(silniki też nieco inne ale układ zasilania praktycznie ten sam). Pozdrawiam

Ja tez nie byłem dobry z polaka tylko z przedmiotów ścisłych :): Ale to jest 2.3. I wtryskiwacz rozruchowy nie jest sterowany sygnałem z rozrusznika tylko z ECU tak jak isałem wyżej. A termicznego regulatora ciśnienia tutaj nie ma.

Skoro odpinasz wtyczkę na przepustnicy i odpala. To sprawdź czy sprawny jest włącznik dolnego i górnego położenia przeustnicy. Kiedy przeustnica jest zamknieta to powinien działać dolny wyłącznik i być zwarty, a górny rozwarty. Kiedy przepustnica jest otwarta na maxa to zwarty powinien być górny wyłącznik a dolny rozwarty.

Audi 100 C4 2.8 AAH Quattro- 174KM- 245Nm

W sumie 414KM i 803Nm szkoda, że nie pod jedną maską :):

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2007 20:30:43 
Użytkownik

tak sprawdze a co z czujnikiem cisnienia

Strefa czasowa: UTC + 1