.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 11:57:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ABC] 2,6 nierowna praca silnika
PostNapisane: 26.kwi.2007 11:51:35 
Użytkownik

Auto: BMW 320d
silnik nierowno pracuje na wolnych obrotach i czasami pojawia sie tzw "dziura" podczas przyscpieszania . zrobilem diagnostyke vagiem , byl blad jedenej sondy lambda (nieprawidlowa wartosc ) ale po skasowaniu znikl i wiecej sie nie pojawil. w wartosciach mierzonych na zimnym silniku sondy stoja na bogatej ale po rozgrzaniu silnika oscyluja miedzy bogata a uboga mieszanka (z tendecja do botatej)

czasami silnik zaczyna pracowac rowno (sporadycznie) wtedy lambda =1

jaka moze byc przyczyna nierownomiernej pracy ? sondy wg mnie sa ok
nieszczelnosci dolotu tez nie zauwazylem ale jeszcze sprawdze dokladnie

z gory dzieki za kazde info

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2007 08:25:09 
Użytkownik

mam taki sam problem w c5 2,4 benzyna. na jałowym biegu silnik co jakiś czas ma takie "zakrztuszenie" sie jakby. a kiedy jade ma wyraźne chwilowe spadki mocy. wymieniłem jedną lambde i obawiam sie ze do zrobienia jest druga. tak powiedzial mi mechanik

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2007 13:07:39 
Użytkownik

ja zaczne od wymiany świec zaplonowych, rozmawialem ze znajomym ktory mial podobny problem - pomogla wlasnie wymiana swiec.
jak wymienie dam znac czy pomoglo.

Tytuł: nierowne obroty
PostNapisane: 01.maja.2007 13:38:22 
Użytkownik

witam,
mialem taki sam problem jak kupowalem moja b4 v6, a powodem bylo:
poprzerywane oraz pozatykane wezyki ... nie wiem cholera jak to sie nazywa po polsku po angielsku to jest [Suction Jet Pump] zreszta zrozumiecie mnie jak zobaczycie na fote:

ObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2007 20:23:41 
Użytkownik

wymiana swiec nie pomogla , jutro biore sie za sprawwdzenie szczelnosci wszelkich wezykow itp.

Tytuł: [Audi B4 Avant 2,6 ABC 1994r]
PostNapisane: 07.maja.2007 21:12:21 
Użytkownik

Witam
Miałem podobny problem, u mnie to były podciśnienia. Wogóle nie było jednego wężyka. Po naprawie obroty ustawiły się w miarę równo. Natomiast pali mi jak szalona (20l/100). Wymieniłem dwie świece chyba zupełnie niepotrzebnie, bo nic to nie dało na spalanie. Dlatego zacząłbym od podciśnień, a nie sond. Wiem, że nieszczelny mam ten przewód od góry kolektora, bo jak nim poruszam delikatnie to zmieniają się obroty. Ciekawi mnie to, czy mamy tak samo podpięte te wężyki, bo mi oprócz dołożenia wężyka jeszcze je pozamieniali. Dlatego parę postów wyżej prosiłem o zdjęcia/schemat dla ABC. Mam dla AAH, ale się różnią znacznie. pozdrawiam Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 07:13:49 
Użytkownik

Obrazek

Vacuum diagram
Vehicles with manual gearbox:

1Brake servo
2Air cleaner
3Solenoid valve 1 for activated charcoal filter N80
4Activated charcoal filter
5Vacuum line
◆ to engine control unit
◆ in engine wiring harness
◆ must not be shortened or lengthened
◆ use same length and internal diameter when replacing:

6Fuel pressure regulator
7Throttle valve unit
8Noise insulation
9Vacuum connection
◆ Only for vehicles with air conditioner and/or differential lock

Tytuł: wezyki ... CD
PostNapisane: 08.maja.2007 09:41:41 
Użytkownik

skoro miales po przerywane wezyki albo jakis brakuje tzn ze masz problem z podcisniem a tez mianowicie z PCV, !!! nie wiem czy w audi tez jest PCV ale skoro jest to wyszukalem na na jednej stronie http://www.imperialclub.com/Repair/Fuel ... ew.htm#PCV ze to jest przyczyna 'backfire'. Ale dozac do rzeczy, problemem stalo sie zapalenie silnika a nawet dochodzilo do wybuchow podczas zapalania. az wkoncu rozwalilo gorna, plastikowa, polowke kolektora ssacego. napoczatku myslalem ze to byla wina wtryskow ale dalem wtryski do servisu w celu sprawdzenia bo nowe kosztuja fortune, i okazalo sie na diagramie ze nie byly do konca ok ale ponoc je ustawili, jedna gumka na wtrysku byla uszczerbana iprzez nia moglo sie saczyc paliwo i zbieralo sie w kolektorze.. ok kupilem te czesci naprawilem i jazda. autko chodzilo super, ale przez tydzien. mialem problemy z uruchomieniem az znowu stalo sie to samo co wczesniej znowu doszlo do wybuchu !!! to jest bardzo wazne zeby wszystko szlo tak jak ma isc u mnie zanieczyszenia ktora wracaja, sa odprowadzane z i ida spowrotem do kolektora w celu ponownego spalenia. tym razem zrobie swoj patent i pier... niemieckich inzynierow.
dam zaslepke z kolektora ssacego do ktorego wchodzi wezyk od vaccum system, ktory miedzy innmi jest polonczony do glowic z ktorych wyciaga opary olejowe, moj patent bedzie szedl tak . dam tam zaslepke jak juz mowilem a odprowadzenie z glowic puszcze w dol. omine ten jebany system wezykow i powiem wam jak sie autko sprawuje.. juz niedlugo relacje tylko jak dostane nowy dekiel kolektora ssacego.. chyba ze ktos ma taki na zbyciu???

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 14:08:48 
Użytkownik

wymienilem swiece , bez zmian
wymienilem gumie miedzy przepustnca a czarna puszka - bez zmian
dzisiaj odlaczylem na probe czujniki spalania stukowego (dwie niebieskie wtyczki) i mam wrazenie ze jest duzo lepiej (nie wiem czy to samosugestia)
jak ktos ma podobny problem niech sprobuje odpiac te czujniki i da znac o efektach

Strefa czasowa: UTC + 1