.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 22:39:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 2.5 TDi] Nie odpala
PostNapisane: 06.lip.2007 20:01:51 
Użytkownik

Ostatnio kupilem audi od pewnego delikatnie mowiac oszusta. Autko u niego chodzilo ładnie, ale gdy dojechalem do domu (ponad 100km i wszystko bylo oki), zostawiłem na noc i nastepnego dnia próbowałem odpalić ... lipa. pochodzilo z 15 sekund i zdechlo. Udalo sie do odpalić na zaciąg ale gdy obroty spadają poniżej 1300 silnik gaśnie. Miał już ktos taki problem?

PS w opcji szukaj niebylo nic na ten temat

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 21:06:00 
Użytkownik

Przyczyn , moze byc wiele. Ustawic kat wtrysku to pierwsza sprawa. Sprawdz kompresje . Prawdopodobnie pompa wtryskowa padla i na zimnym nie podaje paliwa.Zobacz czy paliwo dochodzi jak krecisz silnikiem, odkrec rurke od wtrysku.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 22:20:16 
Użytkownik

paliwo chyba podaje ale pewnien nie jestem (jak sie kreci rozrusznikiem to troche kopci), pompa... no cóż one sie chyba tak nagle nie psują, czytałem gdzies w necie o silniczku krokowym wolnych obrotów kóry podobno lubi sie zawieszać. Silnik dzień wcześniej odpalał normalnie (nawet na rozruszniku który robił zwarcie i ledwo krecił). Jeśli zaś chodzi o kompresje to nawet po rozgrzaniu silnika do 80*C nie da sie go zapalić (przedmuchów przez korek wlewu oleju niema). Może by jakoś zczytać kody z komputera, tylko z tego co widze wiekszość zestawów ma złącze OBD2 na 16 pinów a w moim audi jest 2x2 czy tam OBD1 (dwie takie kosteczki po 2 piny), koleś w serwisie krzyknął za podpiecie 250 zł co wydało mi sie nieco absurdalne skoro zestaw Vag mozna miec za 150zł albo i taniej.

aha przypomnialem sobie jeszcze jeden szczegół ... może ważny a może nie ... autko czasami odpala na 2-3 sekundy i potem zaraz gaśnie ale to sie zdarza baaaaardzo żadko (znaczy to że odpala)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2007 14:13:58 
Użytkownik

Może to kłopoty z imobilaizerem fabrycznym, ja miałem podobny problem u siebie, auto odpalało pochodziło kilka sekund i spadało z obrotów i gasło.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2007 15:12:43 
Użytkownik

Tak jak napisali moze byc wiele przyczyn ale ja bym sprawdzal w takiej kolejnosci:

1. luknij jak wyglada pasek rozrządu,czy nie jest luzny i sprawdz czy jest dobrze ustawiony, mogl Ci sie przestawic jak klin sie na kole scina.

2. jest mozliwosc ze koles smigal na resztkach paliwa i zaciagnelo jakis syf i teraz nie dochodzi paliwo. Sciagnij z pompy powrot i lukaj czy sie leje paliwo jak krecisz. Nie pamietam jak jest w 2.5 ale jak masz podstawe filtra paliwa to postaraj sie ja ominac, podlacz jakas banke z ropa czysta oddzielnie i zobacz czy zabangla.

3. najgorsza opcja jaka moze byc to bardzo zabity silnik i jeszcze wiecej zalanego moto doktora (teflonowego goowna) i silnik nie jest w stanie na tym pracowac... sprawdz na poczatku te pierwsze rzeczy o ktorych pisalem...

Powodzenia i daj znac co ustaliles...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2007 22:24:36 
Użytkownik

jesli rozrzad bylby przestawiony to po powyrzej 1300 obroów tez by nieciekawie chodzil a wkreca sie pieknie na obroty, kopa ma niezłego tyle tylko ze na wolnych nie chodzi :/

a co do tego immobilisera, gdzie go szukać bo mam takie smiszne urzadzonko razem z kluczem serwisowym ale niebardzo wiem gdzie toto wstadzić

Strefa czasowa: UTC + 1