.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 06:16:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2.4 V6]silnik bierze olej, nie widać wycieku
PostNapisane: 17.lip.2007 12:32:40 
Użytkownik

Witam. Kilka miesiecy temu kupilem A6 2.4 tiptronic model 1999/2000. Na początku wszystko było ok. Ale miesiąc temu zaczęla mi ciec pompa wodna (przebieg auta to 95tyś. km). Mechanik mi ją wymienił (łącznie z rozrządem). Przy okacji sprawdził i wyczyścił uszczelkę pod "żeberkami" (jestem kompletnym laiiem i nie wiem jak się to nawet nazywa, ale nie chodzi mi o uszczekę pod klawaturą, tylko o tą pośrodku). Od tego momentu ubywa mi olej, ale nigdzie nie widzę wycieków(być może nie patrzę tam gdzie trzeba). Być może to nie ma nic wspólnego z tym co robił mechaniki i może poprostu ja to teraz dopiero zauważyłem. Prosze o radę czym może być spowodowany ten ubytek oleju (okolo 0,5litra na 2tyś. km). Może zamiast czyścić tą gumową uszczelkę trzeba było jąwymienić?. Proszę o radę. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 18:06:04 
Użytkownik

Witam
Mam takie samo auto, ten sam silnik, skrzynię, również model 99/00. I zużycie oleju na podobnym poziomie, może trochę mniejszym (0,4L na 2tys.km).
Co ciekawe u mnie również z tego co pamiętam zaczął znikać olej po jakimś czasie (chyba po 1000km od zakupu) i również po wymianie rozrządu.
Ciekawy zbieg okoliczności. Silnik pracuje bardzo dobrze, przebadany przez kilku speców, nie ma żadnych wycieków i jeżdżę tak już chyba trzeci rok.
Co koledzy sądzą o takim zbiegu okoliczności?
Moi mechanicy jak również Ci z ASO twierdzą że nie ma to nic wspólnego z wymianą rozrządu.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1